vad är tungcancer överlevnad?

Överallt är tungcanceröverlevnadshastigheten cirka 50 procent – något högre över fem år och något lägre över 10 år. Liksom vid många typer av cancer är tungcanceröverlevnadshastigheten starkt beroende av det stadium då cancer diagnostiserades. Om cancer var fångad på ett lokalt stadium, var det begränsat till tungan, finns det cirka 75 procent chans att överleva i fem år. Den femåriga tungcanceröverlevnadskursen för cancer som var på regionalstadiet, vilket innebär att det sprider sig till närliggande lymfkörtlar, före diagnos är lite mer än 50 procent. Om canceren diagnostiserades efter att den hade blivit avlägsen, vilket innebar att den hade spridit sig i hela kroppen, är den femåriga tungcanceröverlevnadsgraden cirka 30 procent.

Tandcancer är en typ av oral cancer som börjar i de platta cellerna som täcker tungan. Cancer som börjar i främre två tredjedelar av tungan anses vara en typ av munhålcancer, och cancer som börjar på baksidan tredje är en typ av orofarnygeal eller halscancer. Tunga cancer är inte så vanligt, och de flesta som diagnostiseras med det är 60-70 år gamla.

Symptom på tungcancer inkluderar fläckar på tungan, sår som inte läker, blödning i munnen, tungans smärta, svårighet vid sväljning, en klump i nacken och en ihållande öronvärk. Orala cancerceller kan spridas till lymfkörtlar och andra vävnader i nacken. De kan också så småningom sprida sig till andra delar av kroppen, inklusive lungorna, leveren och benen.

För att diagnostisera tungcancer, tar en läkare bort en liten bit vävnad för att leta efter cancerceller. Denna procedur, kallad biopsi, är det enda sättet att noggrant testa för tungcancer. För att se om cancer har spridit kan en läkare utföra en serie tester, inklusive röntgenbilder, CT-skanning, magnetisk resonansbildningsundersökningar (MRI), endoskopier och positronutsläppstomografi (PET) -skanningar.

Behandling av tungcancer kan inkludera kirurgi för att avlägsna en tumör, strålbehandling för att spränga hög energi strålar vid tumörer, kemoterapi för att döda cancerceller eller riktade terapi som specifikt försämrar orala cancerceller. Behandlingarna för tungcancer kan påverka patientens förmåga att prata, äta och svälja, och de kan orsaka stora dentala problem. Riskfaktorer för tungcancer inkluderar tung tobak och alkoholanvändning, humant papillomavirus (HPV) och förbrukning av betelnötter, som är vanliga i delar av Asien. Någon som har diagnostiserats med oralt cancer har en stor chans att återkommande cancer.