vad är ultraljud för äggstockar?

Ultraljud av äggstockar är en typ av medicinsk bildbehandling som används för att visualisera äggstockarna. Denna typ av ultraljud kan användas i fall där det misstänks att en patient har problem med hennes äggstockar eller hos patienter som genomgår utvärdering för infertilitet. Liksom andra typer av ultraljud, kan den utföras som ett polikliniskt förfarande på en medicinsk klinik eller ett sjukhus, och ultraljudsbildningen kan utföras av en läkare eller av en ultraljudstekniker.

Ultraljudsbildning använder ljudvågor för att skapa en bild av vad som händer inom kroppen. Det fungerar som radar, med ljudvågorna studsande från kroppshålan och tolkas på deras återkomst. Baserat på förändringar i ljudvågorna kan ultraljudsmaskinen rita en bild av intresseområdet. Bilden kan vara statisk eller rörlig, och den kan ge mycket information om en patients kropp utan behov av invasiv kirurgi.

I en ultraljud av äggstockar används ultraljudssonden ofta transvaginalt, vilket innebär att den sätts in i skeden för att få en bättre bild av äggstockarna. Medan det är möjligt att se äggstockarna med buk ultraljud, där ultraljudssonden helt enkelt går över buken, är bilden inte lika tydlig med buk ultraljud, och en läkare kan missa kritisk information som ett resultat.

Patienten kommer att bli ombedd att förbereda sig för en ultraljud av äggstockar precis som hon skulle för en bäckprov. Den som administrerar bildbildningsstudien kommer att applicera smörjmedel och en ledande gel till sonden innan den sätts in, och han eller hon försöker vanligtvis att arbeta snabbt för att minimera obehag i patienten. Om en läkare utför ultraljudet kan han eller hon påpeka egenskaper av intresse eller oro, medan en ultraljudstekniker inte får erbjuda medicinsk information, även om han eller hon kan tillhandahålla anatomisk information om det ifrågasätts.

Två saker som vanligen ses efter i en ultraljud av äggstockar är cystor av äggstockar, vilket indikerar ett medicinskt problem och folliklarna. Läkare räknar folliklar för att betrakta fertilitet och en patients svar på fertilitetsdroger. Ju fler folliklar en kvinna har desto mer bördiga är hon.

En läkare tolkar resultaten och ger information om nästa steg för patienten. Om en ultraljud av ovarier visar tecken på ovariecancer, kan patienten kanske behöva starta cancerbehandling. När det gäller en patient som söker hjälp med fertilitetsproblem, kan ultraljudet föreslå nästa steg, till exempel testa patientens partner eller påbörja en kurs av fertilitetsbehandling.