vad är wicking kläder?

Wicking kläder avser kläder som tillverkas för fitness och utomhusaktiviteter som är speciellt utformade för att avlägsna fukt från huden, eftersom kroppen ger svett. Fuktvätskekläder använder kapillärverkan för att dra svett från huden i sitt allmänt icke absorberande material, där det kommer att avdunstas snabbare än på kroppen. Wicking kläder är vanligtvis gjorda av syntetiska tyger, som polyester och andra mikrofiberblandningar, som är mycket nonabsorbent, ofta i kombination med naturliga material som bomull och ull. På grund av deras höga prestanda under fysisk ansträngning är fuktsugande kläder populära för alla typer av atletisk aktivitet, oavsett om de är utrustade med yttre skikt för skidåkning, snowboard och andra utomhusaktiviteter eller som snabbtorkande träningsdräkter för gymmet.

Konstruktörerna bygger på kapillärverkan för att konstruera kläder som drar svettas bort från huden. Kapillärverkan är också på jobbet i stearinljusar från vilka slitna kläder drar det namnet. De små porerna, eller kapillärerna, av sugmaterialet suger upp svett som det kommer ut från hudens porer. Eftersom kläderna generellt tillverkas av åtminstone en blandning av icke absorberande material, rör sig fukten snabbt bort från kroppen och indunstar.

Fuktvätskekläder beror vanligtvis på de icke absorberande egenskaperna hos syntetiska material, såsom polyester, modal och andra mikrofiberblandningar. Dessa syntetiska material blandas ofta med bekväma material som bomull eller andra naturliga material som ull som har wicking kapacitet. Blandning av bomull med syntetiska tyger fungerar för att göra det mindre absorberande, medan blandning av ull kan göra det mjukare och bekvämare.

De typer av blandningar som används i vätskematerial varierar mycket beroende på den önskade funktionen hos kläderna i fråga. Till exempel kommer träningskläderna ofta att upprätthålla en hög procentandel av bomull med en liten mängd polyester eller annat syntetiskt material blandat in för att öka wicking kapacitet. Ett wicking lager för vinteraktiviteter kommer ofta att innehålla ull eller en högre andel syntetisk tyg.

Fuktighetskläder är nödvändiga för utomhusvintersport på grund av dess förmåga att hålla kroppen varm, men inte varm, samtidigt som man tar bort fukt från huden. Dess egenskaper är också fördelaktiga i de flesta sorterna av lagsporter och andra träningsaktiviteter. Det finns ett brett utbud av sorter av wicking kläder tillgängliga, både när det gäller funktion och prisklass.