vad är viremia?

Viremia är ett tillstånd där virus är närvarande i blodet. Ur virusets synvinkel är det här bra nyheter, eftersom det innebär att viruset har tillgång till ett mycket effektivt distributionssystem som sprider det genom hela kroppen. Ur kroppsägarens synvinkel är viremia naturligtvis inte goda nyheter alls.

Virus kan komma in på blodbanan på många olika sätt, allt från att glida in i ett öppet sår för att införas av ett punkteringsår. En gång i blodomloppet kan virusen börja replikera, och när de replikerar sprider de sig genom kroppen. Detta kan skapa en situation som kallas sekundär viremi, där viruset har koloniserat andra delar av kroppen och det matar nya kopior av sig själv tillbaka in i blodomloppet.

Ett antal virus passerar specifikt genom blodet, med det humana immunbristviruset (HIV) som ett mycket välkänt exempel. Andra virus kommer att göra språnget i blodet om de ser en möjlighet att göra det. Till exempel kan en virusinfektion i luftvägarna komma in i blodomloppet genom nedskärningar i munnen.

Detta tillstånd diagnostiseras genom att ta ett blodprov och undersöka det i ett labb. Blodet kan köras mot virusantikroppar som kommer att reagera om ett virus är närvarande och flagga blodet, och det kan också undersökas under ett mikroskop för att leta efter kopior av viruset. Mikroskopi kan också låta en laboratorie tekniker identifiera ett virus när ett test inte är tillgängligt.

Behandlingen av viremi är administrering av antivirala läkemedel för att döda viruset. Inte alla virus kan behandlas med mediciner, vissa har motstått de bästa insatserna av läkemedelsutvecklare. Om det inte finns något antiviralt läkemedel finns fokus på att hantera patientens symptom och hålla patienten så stark och hälsosam som möjligt i hopp om att immunsystemet kommer att slåss mot viruset.

Människor kan ha kroniska virala sjukdomar, där de alltid har några kopior av ett virus i blodet. I dessa fall övervakar läkare patientens virusbelastning och tittar på hur många exemplar som finns. Om belastningen är låg, föreslår det att patientens kropp håller viruset i kontroll. Om det är högt betyder det att patienten inte kontrollerar viruset eller att sekundär viremi uppträder.