vad är lipomoperation?

Lipomoperation är en process för att ta bort tunna, feta vävnader som växer på många olika ställen på kroppen. Även om ingen helt förstår vad som orsakar lipom är kirurgi en mycket vanlig metod att behandla problemet. Mer än ett fall av lipom kan vara närvarande på kroppen samtidigt, men de kan hanteras under samma operation. Kirurgi hindrar inte problemet, det tar bara bort det.

Lipomoperation är vanligtvis en mycket enkel operation för att utföra. I de flesta fall kan det ske på poliklinik och under lokalbedövning. Det betyder att de som går in för operation på morgonen kommer att släppas samma dag. Patienten är också vanligtvis vaken under lipomoperationen. Det utförs ofta i ett sjukhusvårdsoperation, eller ett mindre kirurgiskt centrum. Återhämtning är relativt lätt. Det kan finnas viss ömhet runt snittet och suturerat område, men det är vanligtvis inte allvarligt och hanteras ofta med överkänslighetsmedicinering.

Förfarandet för lipomavlägsnande är att först injicera en lokalbedövning runt lipomen. Efter det att området har blivit dödat för smärta, görs ett snitt och vävnaden avlägsnas. Därefter sys patientens sår upp. Hela processen kan variera inte längre än 20 minuter från början till slut. I de flesta fall kan patienterna vara in och ut på mindre än 90 minuter, speciellt om endast en eller två avlägsnas. I sällsynta fall kan en allmän bedövning behövas om lipomen ligger i ett område som inte är lätt att nå.

I många fall kan människor leva med fettdepositionen under ganska lång tid. Annat än att vara lite besvärligt att röra, finns det ofta inga andra medicinska problem i samband med dem. De anses allmänt vara godartade. Av denna anledning är den medicinska nödvändigheten av lipomavlägsnande diskutabelt. Därför kan de som väljer lipomirurgi finna att de gör det utan godkännande av deras sjukförsäkringsbolag. I sådana fall är patienten ansvarig för räkningen.

I några få fall kan lipomavlägsnande anses vara medicinskt nödvändigt. Detta är särskilt sant när fettklumpen blir smärtsam att röra, smittas eller avger smutsande lukt eller vätska. I sådana fall kan lipomirurgi betalas av försäkringsbäraren. För att detta ska ske, är det ofta nödvändigt att läkaren förklarar för försäkringsbolaget vad det är nödvändigt.