Vad är sambandet mellan njursten och öl?

Det finns flera unika samband mellan njursten och öl. Att dricka öl i måttlighet kan vara ett effektivt sätt att förebygga och behandla njurstenar. Även om studier har visat fördelarna med öl, har de också funnit en koppling mellan kroniska njurstenar och dricköl. Det är för mycket öldryck kan faktiskt göra tillståndet sämre.

Njurstenen är orsakad av utvecklingen av kalciumfyndigheter i urinen. När dessa satser blandas med salt och andra ämnen, utvecklas stenar. När stenarna blir för stora kan de vara oerhört smärtsamt när de passerar genom systemet, i vissa fall kan tillståndet kräva medicinsk behandling. En studie från Finland visade att dricka en öl om dagen, särskilt en stout eller porter öl, kan förhindra att dessa kalciumfyndigheter utvecklas. För de som är benägna att utveckla njurstenar kan ett dagligt glas öl minska risken för att stenarna utvecklas med upp till 40%.

Medan stouts och bärare är speciellt användbara för att förebygga njursten på grund av sin höga mängd humle, har studier visat att någon typ av öl kan hjälpa till att behandla njurstenar. Denna koppling mellan njursten och öl är dubbelt. Först ökar öl den mängd urin som kroppen producerar, vilket spolas kalcium från kroppen innan det kan ackumuleras med befintliga njurstenar. Detta kan förhindra att stenarna blir större, vilket gör dem enklare och mindre smärtsamma att passera.

För det andra kan öl i måttlighet också utvidga urinvägarna. Detta ger befintliga njurstenar mer utrymme att passera genom, detta kan inte bara hjälpa stenar att lämna kroppen snabbare, men minskar också den mängd smärta som upplevs medan de lämnar kroppen. För de som inte dricker öl har tranbärsjuice en liknande effekt.

Det finns också en negativ korrelation mellan njursten och dricka öl. När det konsumeras i stora mängder ökar denna dryck syra i urinen. När tungt öldryck fortsätter under långa perioder, kan syran i urinen bli så hög att det kan orsaka njurestenar att bilda. Detta inträffar trots att moderat öldryck faktiskt motverkar utveckling av njursten. Detta förhållande mellan njursten och öl är varför de som lider av alkoholism ofta plågas med kroniska stenar.

Medan många läkare föreslår en daglig öl för patienter som är benägen att eller upplever njurstenar, är det viktigt att hålla sig till bara en om dagen. För de som har en historia att utveckla njursten kan tungt dricks- eller binge-dricks sätta dem i riskzonen för svåra njurstenar som kan kräva medicinsk intervention. Blandningen av njursten och öl kan ha både positiva och negativa resultat, därför är moderering viktig.