vad är vattentätning?

Vattentäthet är ett tillstånd i vilket kroppen behåller vatten, vilket orsakar svullnad och ömhet, särskilt på extremiteterna och runt buken. Du kan också höra detta kallas uppsvällning eller ödem, och det har en mängd olika orsaker, från det vardagliga till det allvarliga. Som en allmän tumregel bör du söka läkarvård om retention kvarstår i över en vecka eller om du är extremt obekväm och gravida kvinnor bör uppmärksamma om de upplever överdriven svullnad i benen och fotled.

Det finns flera orsaker till att kroppen kan börja behålla vatten. Många kvinnor är bekanta med detta tillstånd när det är associerat med menstruationscykeln, detta beror på frisättning av hormoner som gör att njurarna behåller vatten, snarare än att spola ut det. Vattenretention kan också orsakas av medicinska problem med organ som njurar, hjärtan eller lever, och det har också varit kopplat till sköldkörtelproblem. Slutligen kommer kroppen att behålla vatten om människor äter en diet som är för hög i salt.

Beroende på orsaken till vattentäthållandet finns ett antal potentiella behandlingar. Hemma borde människor minska saltintaget om de upplever uppblåsthet, och de borde äta bananer eller andra kaliumhaltiga livsmedel. Diuretika som tranbärsjuice kan hjälpa kroppen att spola ut sin ackumulation av vatten, och ibland kan bara dricksvatten hjälpa, särskilt om retentionen orsakas av att man förtär för mycket salt.

Vattenretention kan vara obekväma, speciellt i benen. Det är viktigt att höja lemmar som lider av ödem och för att främja en sund cirkulation. Täta kläder och smycken bör undvikas under perioder med uppblåsthet, och ibland kan isbildning i området hjälpa till att sätta ner svullnad och obehag. Vissa människor tycker att träning också hjälper, eftersom det stimulerar blodflödet, uppmuntrar kroppen att spola ut vattnet som hålls kvar i extremiteterna.

Eftersom vattentäthet ibland kan orsakas av ett medicinskt problem kan det finnas fall där medicinsk behandling krävs för att hantera orsaken till tillståndet. Om du behandlas för ett medicinskt tillstånd som är knutet till ödem eller uppblåsthet, bör din vårdgivare prata med dig om när du ska komma in för ett besök och när du får ett nytt recept för något tillstånd kan det vara en bra idé att fråga om medicinen orsakar vätskeretention. Genom att vara medveten om potentiella orsaker till detta tillstånd i din kropp kan du vara mer känslig för situationer där man kan se en medicinsk professionell kan vara en bra idé.