Vad är behandlingen för sköldkörtelförkalkning?

Sköldkörtelkalkning behandlas på olika sätt, beroende på de typer av sköldkörtelnukler som förkalkningen har orsakat. De flesta godartade nodulerna behöver inte behandlas, men kommer att behöva noggrann övervakning och testning. Noduler som behöver behandling kan kräva att patienter ska gå igenom sköldkörtelhormonundertrycksterapi eller operation.

Sköldkörteln är en endokrin körtel formad som en fjäril som ligger i nacken, runt luftstrupen och struphuvudet. Denna körtel använder jod absorberad från matintag för att skapa T3- och T4-hormonerna. Dessa två hormoner arbetar i samband med hormonet kalcitonin, som också produceras av sköldkörteln, för att hjälpa till att reglera mängden kalcium i blodet. Problem med dessa tre hormoner och halter leder till kalciumackumuleringar.

Sköldkörtelkalkning avser en uppbyggnad av kalcium som kan leda till utveckling av knölar inom sköldkörteln. Det hormon obalans som leder till knölar kan orsakas av brist i jod som kommer från mat eller tillstånd som orsakar en överproduktiv eller underaktiv sköldkörtel. Vissa autoimmuna störningar, som Graves sjukdom, kan också leda till sköldkörtelproblem.

Patienter med sköldkörtelförkalkning märker inte alltid symptom direkt. Också några symtom får inte omedelbart indikera sköldkörtelhormonproblem, såsom ångest eller hjärtarytmi. Det är oftast när knölar utvecklas snabbt och blir synliga eller kan kännas under huden att sköldkörtelfunktionstester ges för att kontrollera hormonnivåerna.

Framgångsrik behandling av sköldkörtelkalkning beror på vilken typ av knölar som utvecklas i sköldkörteln. Noduler kan antingen vara godartade eller maligna. Testning genom vävnadsprover hjälper läkare att diagnostisera typen av nodulat ordentligt.

Efter diagnos kan en patient med godartade sköldkörtelkalkningsknutor genomgå sköldkörtelhormonundertrycksterapi om hormoner är obalanserade. Radioaktivt jod kan användas för att krympa noduler och minska besvärliga symtom. För noduler som är maligna, rekommenderas kirurgiskt avlägsnande följt av kemoterapi behandling vanligen. Kirurgisk avlägsnande kan också vara nödvändigt för godartade knölar som försämrar patientens förmåga att andas eller svälja.

Sköldkörtelkalkning är inte ett vanligt förekommande tillstånd. Även om det kan uppstå hos en person i vilken ålder som helst med aktiva sköldkörtelfunktioner, spelar ålder en roll i risken för förkalkning. Sannolikheten för att utveckla sköldkörtelnoden ökar när en person blir äldre. Seniorer är mer benägna att utveckla knölar än ett barn. Barn kan utveckla detta tillstånd i ung ålder, särskilt när genetiska defekter eller underliggande förhållanden påverkar sköldkörtelns funktioner.