vad är cirkelflexartären?

Omflexartären är en gren av vänster kransartär i hjärtat. Även kallad LCX, ligger den till vänstra atriumet på utsidan av hjärtväggen. Detta blodkärl förgrenar sig från vänster kransartär på övre vänstra sidan av hjärtat. Kransartären uppstår från aorta, huvudartären som lämnar hjärtat för att leverera syrgas till resten av kroppen. Funktionen hos cirkelflexartären är att fördela syreformat blod till hjärtans vänstra kammare och att ge blod till de papillära musklerna, hjärtens pumparmuskler, på den främre yttersidan av vänstra kammaren.

För att förstå rollen för denna artär, är det till hjälp att förstå cirkulationssystemets grundläggande funktion, som inkluderar hjärtat, lungorna och blodkärlen. Vid andning eller andning sugs luft i lungorna, som tar upp syre från luften. Lungartären ger deoxiderat blod från hjärtans högra hjärtkärl till lungorna, där detta syre överförs till blodet och cirkuleras via röda blodkroppar ut genom lungorna och tillbaka in i hjärtan via vänstra atriumet. Det pumpas sedan ner genom vänster kammare och ut ur hjärtat genom aortan, som sedan transporterar detta syre och näringsrika blod ut till kroppen. När blodet har blivit uttömt av syre genom fördelning till olika vävnader, returneras det till hjärtat av vener som vena cava och deponeras i det högra atriumet, från vilket det pumpas in i högra hjärtkammaren så att cykeln kan börja igen .

När detta syrgasblod lämnar hjärtat via aortan, kommer en del av den in i kranskärlspärren och går in i kretsloppsartären. Detta blodkärl kännetecknas av att det förser hjärtat med syre och andra näringsämnen som muskeln kräver för att fungera korrekt, såsom glukos, vilket hjärtmuskeln kräver för energi för att hålla hjärtat pumpande. Omflexartären levererar dessa näringsämnen genom den vänstra marginala artären, den posterolaterala artären och den vänstra atriella grenen.

Efter korsflexartärkursen nedåt runt utsidan av hjärtat i ett spår som kallas coronary sulcus, som delar atrierna från ventriklerna, grenar den till mindre sidodlingar. Två av dessa, vänster marginalartär och posterolateral artär, levererar blod till vänster ventrikel och papillära muskler, muskler i hjärtat som utför pumpning. En ytterligare mindre del av blodet från circumflexartären går till vänster atriell gren av den högra kransartären, vilket leder blod till höger och vänster atria.