vad är den conjoint senan?

Den conjoint senan är en bindväv som fäster transversus abdominis, den djupaste av de fyra bukmusklerna, till bäckenet. Det får sitt namn från det faktum att det ofta är kontinuerligt eller sammanfogat med senan av den inre snedställningen, en annan av bukmusklerna. Eftersom bukmusklerna slutar ett kort stycke ovanför bäckenet i bäckenet, utgör den sammanfogade senan tillsammans med senorna i rektus abdominis och yttre sneda muskler en fortsättning av fibrös vävnad som binder bukväggen till bäckenet och skyddar organen som innehåller inom. Det utgör också den övre gränsen för inguinalkanalen.

Tidigare hänvisad till som den inguinal aponeurotiska falxen är den conjoint senan en parad struktur som härstammar i botten av transversus abdominis muskeln på vardera sidan av underlivet. Den löper ungefär parallellt med och finns bara inuti inguinalbandet, bindvävbandet som sträcker sig diagonalt från iliackroppen på toppen av antingen höftbenet till mitten av benet. Denna sena var tidigare identifierad som aponeurotisk eftersom alla fibrerna i transversus abdominis, som omsluter sig främre runt buken från båda sidor, slutar i ett bindväv som kallas en aponeuros. Running ner i mitten av buken bildar denna aponeuros muskelens mediala eller inre gränser och klämmer fast där muskeln slutar i bäckenet för att sätta in i senan.

Denna sena var också tidigare identifierad med termen falx, ett latinskt ord som betyder “sickle” för sin böjda form. Kombinera med fibrer från botten av den inre sneda muskeln, kurvan slingrar inåt när den faller, korsar skrå mot benbenet. Den sätter in längs kroken på puben, den framåt utskjutande kurvan finns på antingen pubicben där de möter i mitten för att bilda en ledd som kallas pubic symphysis. Dessutom sänker senan till en ås längs den övre gränsen av skönbenet som kallas pektinala linjen.

Medan den conjoint senan är en av flera fibrösa vävnader som fyller utrymmet i bäckens främre vägg och vars syfte är att skydda organen och mjukvävnaden inuti, sammanfaller den också med en svag fläck i denna vägg. Denna plats, känd som Hesselbechs triangel, är ett litet gap som bildas av gränserna av rectus abdominis-muskeln till insidan, den sämre epigastriska artären och venen över och till utsidan och den sammanbundna senan nedanför. Som ett resultat av denna svaghet kan en direkt inguinal brok uppstå här, vilket innebär att en del av tarmväggen eller annan vävnad från bukhålan sticker ut genom denna triangel.