vad är det bästa sättet att ta bort ärr?

Ärr är notoriskt svårt att ta bort helt och många tycker att de är disfigurerande eller oattraktiva. Enligt vissa experter finns det ingen felsäker metod för att ta bort ärr helt, även om det finns många behandlingar som kan bidra till att minska vissa örons utseende. Om du letar efter ett sätt att ta bort ärr eller åtminstone göra dem mindre synliga, finns det olika behandlingar och lösningar för dig att försöka.

Ärr orsakas när dermis, eller lägre skikt av huden, är skadad. När såret läker, ersätter en fibrös vävnad huden. Beroende på vilken typ av skada kan ett ärr se ut som ett skrapa, en klump av vävnad eller ett pockmark. Utseendet på ärr minskar ofta med tiden, men vissa, särskilt de från akne, kan förbli missfärgade i många år.

Några tyder på att det bästa sättet att hantera ärr är att förhindra att de någonsin bildar sig. En diet hög i vitaminer, särskilt vitamin E, kan hjälpa huden att läka snabbare och utan ärrbildning. Om du har ett sår som verkar vara ärrt, överväg att behandla det med vitamin E dagligen. Detta kan hjälpa till att förhindra att ett ärr bildas eller kan minska sitt utseende.

Microdermabrasion är en kosmetisk teknik som används för att minska förekomsten av vissa ärr, särskilt de som lämnas av akne. Genom att spränga huden med finmalda mineraler kan höjda ärr glättas ut. Även om det är effektivt i vissa fall är mikrodermabrasion mindre framgångsrik med nedsänkta eller “isplockade” ärr. Microdermabrasion behandlingar görs ofta med en månad mellan 6-12 månader och kostar mellan $ 50- $ 150 US dollar (USD) per behandling. Denna behandling är ofta utspädd för sin brist på återhämtningstid, för i de flesta fall kommer huden att vara bara något röd efter behandlingen och återgå till normal inom 24 timmar.

Laser resurfacing är ett ganska nytt sätt att försöka ta bort ärr. I de flesta laserbehandlingar utsätts huden för en laser som förångar hudceller, vilket gör att den nya huden kan växa. Teoretiskt, om lasern förstör tillräckligt med hud för att få under ärret, kommer ärret att försvinna. Även om lasertekniken fortfarande förbättras verkar det vara ett av de mer exakta sätten att ta bort ärr. Behandlingar varierar i pris, beroende på vilken återanvändningsmetod som används, men börjar omkring $ 2000 USD.

Det finns diskreta produkter som kan hjälpa till att minska missfärgningen, om inte avlägsna ärr helt. Dessa arbetar på olika sätt för att minska hur ärr ser ut. Vissa använder kisel, vilket har visats i vissa studier för att få huden att bli mjukare och mindre varierad i ton. Andra använder ett ämne som liknar blekmedel för att avlägsna hyperpigmentering och minska missfärgning från ärr. Medan över disken produkterna säkert är billigare än kosmetiska förfaranden tenderar de att ha en bra framgång.

Ärr är en outplånlig avtryck av erfarenhet, och kanske inte lika illa som de verkar. Om du kan titta på ett ärr och med stolthet komma ihåg att du räddade en vän eller kämpade för ett lejon, eller gjorde ett riktigt imponerande hoppa från gänget, kan du inte behöva ta bort dina ärr. Om dina ärr får dig att känna dig generad eller otäck, kan nya och förbättrade behandlingar, som laserresurfacing, kunna hjälpa dig att se dig i spegeln med ett leende igen.