vad är klamydia i halsen?

Throat Chlamydia är en sällsynt sexuellt överförbar sjukdom där bakterierna Chlamydia trachomatis infekterar halsen. Det är kontrakterat genom oralsex med en infekterad individ. Trots att klamydia är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna (STD), påverkar det vanligtvis genitalområdet, men i atypiska fall kan det attackera halsen. Vanliga symptom inkluderar ont i halsen och halsen, men i många fall ger det inga symptom alls. En annan typ av klamydia i halsen orsakas av Chlamydia pneumoniae och överförs inte sexuellt.

Chlamydia i halsen överförs genom oskyddad oralsex med någon som redan är infekterad med chlamydia-bakterierna. Om symtom presenterar sig, vilket i de flesta fall inte gör det, kommer de vanligen att visas en till tre veckor efter överföringen. En ont i halsen eller irritation i halsen är vanligtvis de första symptomen på klamydia i halsen. Om ont i halsen varar längre än genomsnittet kan det vara en indikation på tillståndet – det rekommenderas att en ont i halsen som håller en vecka eller mer kontrolleras av en läkare.

Medan närvaron av ont i halsen inte kan vara ett signifikant tecken på tillståndet, finns det andra symtom att se upp för. Smärta vid sväljning kan vara en indikator på halschlamydia, som kan smärta i halsen när man talar under en betydande tidsperiod. När du upplever halsvärk, blir fasta livsmedel obehagliga för att svälja.

Feber kan också följa med klamydia i halsen. Det kan eller kanske inte inkludera smärta i halsen, beroende på det enskilda fallet. Chlamydia trachomatis bakterier kan påverka kroppen för att stärka dess naturliga försvarsmekanismer, vilket ger en feber för att försöka avvärja de invaderande bakterierna.

Eftersom det inte kan ge några symptom alls är halsklamydia exceptionellt svår att diagnostisera. De flesta kliniker har inte bevisat sätt att upptäcka sjukdomen. Det diagnostiseras ofta med en elimineringsprocess, där andra villkor avvisas innan man kommer fram till identifiering.

När väl diagnostiserats, behandlas halsklamydia med antibiotika. Dessa antibiotika bekämpar bakterierna och hjälper till med att eliminera det från systemet. Azitromycin, erytromycin och tetracyklin är bland de vanligast föreskrivna antibiotika för att bekämpa sjukdomen.

Throat chlamydia orsakad av Chlamydia pneumoniae bakterier anses inte som en sexuellt överförbar sjukdom. Det utvecklas vanligtvis som ett resultat av lunginflammation eller bronkit. Symptom på infektionen, om någon är närvarande, är identisk med stammen Chlamydia trachomatis.