vad är magen influensa?

Magsinfluensa är en infektion som orsakas av ett virus. Medicinskt kallad viral gastroenterit påverkar det både magen och tunntarmen. Denna sjukdom är inte alls relaterad till influensa, trots det liknande vanliga namnet, och det är inte orsakat av ett visst virus. Namnet används helt enkelt som en catchall-fras för att beskriva nästan vilken virussjukdom som påverkar matsmältningssystemet.

De vanligaste symptomen på maginfluensan är illamående, kräkningar och diarré. Ofta kommer en person med detta tillstånd också att ha magkramper och frysningar, och en mild feber, trötthet, aptitförlust och muskelsmärta är också vanliga symtom på magavirus. Symptomen kan utvecklas gradvis under många timmar, eller uppkomsten kan vara ganska plötslig. Vanligen förekommer symtom från en till tre dagar. Mageinfluensan diagnostiseras baserat på en vårdgivares granskning av patientens symptom, laboratorietester kan också ges för att säkerställa att en allvarligare sjukdom inte är ansvarig, och att leta efter mer allvarliga komplikationer.

Bland orsakerna till maginfluensan är rotavirus, adenovirus och Norwalk-viruset. Virusen finns i kroppsvätskor från smittade individer och kan spridas när dessa vätskor slugas av någon annan. Till exempel kan en person få det att kyssa eller dela mat eller äta redskap med en smittad person. Människor kan till och med komma ihåg det genom att skaka hand med en infekterad individ eller vidröra en yta som personen också berört, och sedan äta utan att tvätta händerna ordentligt.

Viruset kan förekomma i kroppen även innan symptomen uppträder och kan spridas utan att bäraren vet. När en oinfekterad person möter kroppens vätskor från en infekterad individ och sväljer viruset, börjar problem. Viruset går ner till magen och vidare till tarmarna, vilket orsakar inflammation på båda ställena. Detta försvårar tillfälligt funktionen hos dessa organ och symptomen blir uppenbara och obehagliga.

Behandling av mageinfluensan innebär oftast att vila matsmältningssystemet. Det innebär att man undviker fast mat under en tidsperiod och håller hydratiserad med klara vätskor. När kräkning är under kontroll kan mjuka, blöta livsmedel konsumeras. Om kräkningar är vanliga, ska patienten endast dricka små sippor av vatten. Även om det är viktigt att vara hydratiserad när man arbetar med maginfluensan, kan för mycket vätska samtidigt ge upphov till kräkningar att öka.

Vatten är i allmänhet ett bra val för att hålla hydratiserade under mageinfluensan, även om en elektrolytutbytesdryck kan vara en bättre idé om kräkningar har fortsatt under lång tid. Svagt te kan också konsumeras, och vissa människor tycker att dricka platt, koffeinfri soda kan hjälpa till att lindra illamående. Patienter borde vanligtvis undvika mjölk, citrusjuice, koffein och kolsyrade drycker medan de är sjuka, eller de riskerar att göra sina matsmältningsproblem sämre.