vad är myokardiet?

Myokardiet är hjärtets muskelskikt, som är ansvarigt för hjärtans pumpning, som förser hela kroppen med blod. Myokardiet består av hjärtmuskel, en typ av muskel, till skillnad från vilken annan muskel i kroppen som helst. Hjärtmuskeln kombinerar funktioner i skelettmuskeln, som styr frivillig kroppsrörelse och glattmuskel, som styr rörelsen för alla andra kroppsorgan än hjärtat.

Myokardiet är mittskiktet i hjärtväggen, det yttersta skiktet är epikardiet, medan innersta är endokardiet. Epikardiet består huvudsakligen av bindväv och tjänar till att skydda hjärtens inre strukturer. Endokardiet är ett tunt lager av epitelceller, som liknar det som leder inuti blodkärlen.

Hjärtmuskeln som utgör denna struktur är ofrivillig, som den glatta muskeln i kroppens andra organ. Otillbörlig muskel är inte under medveten kontroll, och kontrasterar med frivillig skelettmuskulatur, som är fäst vid skelettet och används för rörelse i rörelsen som att gå och stå. Hjärtmuskeln är mer lik i struktur, dock till skelettmuskeln än till glattmuskel. Både hjärtmuskeln och skelettmuskeln är strimmad, vilket innebär att muskelfibrerna är ordnade i parallella buntar och har alternerande tjocka och tunna proteinfibrer. Striated muskel är bättre lämpad för korta, intensiva sammandragningar än glattmuskel.

Medan skelettmuskelfibrerna är ordnade i vanliga, icke-förgrenande buntar, myokardfibrens muskelfibrer vid oregelbundna vinklar och ansluter till andra muskelceller vid korsningar som kallas intercalerade skivor. De celler som utgör hjärtmuskeln kallas hjärtmyocyter eller kardiomyocyter. De skiljer sig också från skelettmuskelceller eftersom de kräver extracellulärt kalcium för att sammandragning ska äga rum.

Kontraktionerna i myokardiet är ansvariga för att pumpa syrgas i hela kroppen, vilket ger kroppen syre och andra näringsämnen som den behöver fungera ordentligt. Hjärtmuskeln pumpar också deoxygenerat blod i lungorna så att det kan syresättas igen. När blodet har levererat syre genom kroppen, återvänder deoxiderat blod till hjärtat, som i sin tur pumpar blodet in i lungorna. Efter att blodet har återoxifierats i lungorna, återgår det till hjärtat för att pumpas igen i kroppen igen. Liksom alla kroppsvävnader, kräver myokardiet själv en blodtillförsel för att kunna fungera, och kranskärlskärlen levererar hjärtmuskeln med blod.