vad är obturatorns nerv?

Obturatorernerven är den största nerven i den främre ländryggsplexen. Lumbar plexus är ett nervnätverk eller gruppering av nerver i lågbackområdet. Denna serie nerver tjänar som en väg för elektrokemiska signaler som förbinder hjärnan mot ryggen, buken, ljummen och knänna. Dessa nerver anses vara del av det perifera nervsystemet. Det perifera nervsystemet kopplar kroppen till hjärnan och ryggmärgen, även känd som centrala nervsystemet.

Den här nerven stammar från den andra genom den fjärde ländryggen, eller bakstommen, nerverna och går in i den främre eller främre delen av höftområdet genom psoas majoren. Psoas huvudmuskeln, som är ansvarig för höftens rörelse, börjar vid den sista bröstkorgs- eller ryggraden eller ryggradsbenen, fäster vid alla ryggradsbenen och går till den mindre trokanteren i lårbenet. Lårbenets mindre trochanter, även känd som lång lårben, är ett upphöjt område på benets övre del i innerlåret där muskeln knyts till benet. Nerven går sedan genom bäcken och låret för att ge sensorisk ingång till framsidan av övre ben och knäområdet.

Problem och nervskador på obturatorernerven kan orsakas av en skada på nerven eller den omgivande muskulaturen, vilket orsakar en impingement eller begränsning. Pelvic skador, inklusive frakturer, är en vanlig faktor i obturator nerv smärta syndrom. Symtom inkluderar smärta i ljummen som kan utstråla i mitten av låret ner till knäet, och svaghet eller instabilitet i benet, särskilt med fysiska aktiviteter. Eftersom nervläkning är en långsam process kan symtom på nervproblem vara upp till flera månader.

Användning av metoder för att minska inflammation runt obturatorns nerv kan hjälpa till att lindra smärta. Inflammation är svullnad, kroppens försvar mot ytterligare skada. NSAID, eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, hjälper ofta att kontrollera inflammation.

Konservativa metoder för att behandla problem med obturatorernerven inkluderar fysisk terapi för att sträcka ut till området och ett allmänt träningsprogram, massagebehandling för att frigöra muskeltäthet och användning av modaliteter som ultraljud och elektrisk stimulering för smärtlindring. När symtom på obturatorns nervproblem är allvarliga, kan injektionen av steroider vara nödvändig. Denna procedur kallas obturator nerv block. Denna teknik är ett effektivt sätt att lindra inflammation och hantera smärta i de flesta fall av nervpåverkan eller infångning.