vad är statisk sträckning?

Statisk sträckning är en metod att sträcka en muskel utöver sina normala gränser och håller sedan sträckan var som helst mellan några sekunder och några minuter. Det rekommenderas ofta som ett sätt att sträcka före kraftig träning. Det har skett en del debatt om fördelarna med denna form av stretching före träning, men många träningsspecialister tror fortfarande att det är värt. Målet är att gradvis öka stretchförmågan och förlänga musklerna, och sträckor kan göras av någon och modifieras enligt flexibilitet.

Det finns två former av statisk sträckning. En kallas passiv eftersom den kräver ingen ansträngning från den person som utför träningen. Den andra kallas aktiv eftersom det kräver ansträngning.

Det är lätt att illustrera skillnaderna mellan en passiv och aktiv stretch. Till exempel kan en statisk sträcka innebära att ligga på marken och lyfta ett ben i luften och hålla det benet i 10 till 30 sekunder. Om träningen är passiv kan benet ligga på en stol, eller någon annan skulle kunna hålla upp den. Medan detta fortfarande kommer att sträcka muskler i ben och höft, använder personen som sträcker sig inte extra muskler för att hålla benet på plats, så träningen är passiv istället för att vara aktiv.

Det finns några bra skäl att använda passiv statisk sträckning. Människor som är i koma kan ha muskler arbetade på detta sätt för att förhindra muskelatrofi. Andra som saknar styrka kan helt enkelt behöva hjälp för att få en djupare sträcka. Det finns också ett förslag om att passiv sträckning kan vara mer effektiv vid uppvärmning av kroppen än aktiva sträckor är.

De flesta människor utövar bara aktiv statisk sträckning men, och det finns en mängd olika sträckor att göra. Lyfta båda armarna ovanför huvudet och hålla dem där är en statisk sträcka. Lunges, där personen stannar på plats och inte studsar, anses också statisk. Vissa människor jämför denna typ av stretching till andra övningar och discipliner som yoga. Det är sant att människor går in i en position och håller den positionen, men statiska sträckor är vanligtvis mycket enklare och kräver inte den grad av kunskap som yoga tar.

När du använder statisk stretching före träning finns det ett antal som ska provas. Vänd mot en vägg och placera en fot upp i lutande mode mot den, medan den andra foten är något tillbaka kan sträcka kalvsmusklerna. Sida lungor kan sträcka musklerna i överben och höfter. Låsning av fingrarna och tryckning av händer och armar ut bakom ryggen kan sträcka armar, bröst och axlar. Med tanke på antalet möjliga sträckor och hur en person vill arbeta i kroppen efteråt är det en bra idé att få råd från någon som tränas i träning, vilka sträckor sannolikt kommer att vara till nytta.

Det är viktigt att notera att eventuell sträcka som är statisk hålls på plats i flera sekunder. Det finns ingen studsande. När en pose har slagits är målet att inte fördjupa ställningen, men att förbli på plats under den erforderliga tidsperioden. Kroppen ska flytta lite och ansträngning bör helt enkelt gå mot att behålla positionen.