vad är takykardi?

Ett ovanligt snabbt slag i hjärtat kallas takykardi. Läkare som diagnostiserar en patient med detta tillstånd kan säga att patienten är “tachy”. Normal hjärtfrekvens för en vuxen är mellan 60 och 100 slag per minut. Om hjärtfrekvensen klättrar över 100 slag per minut uppges patienten ha takykardi.

Takykardi är inte alltid livshotande, men det kan leda till allvarliga och livshotande förhållanden. De två huvudkategorierna är ventrikulär och supraventrikulär takykardi, med hänvisning till det område i hjärtat där problemet uppstår.

Om det snabba hjärtatslaget uppträder i ventriklerna kallas det ventrikulärt takykardi eller V-Tach. Detta kan leda till ventrikelflimmer, ett tillstånd där ventriklerna slår så snabbt att de inte effektivt pumpar blod. En patient i ventrikelflimmer kan chockas med en defibrillator i ett försök att återställa normal hjärtrytm.

Om takykardin börjar i övre delen av hjärtat, ovanför ventriklerna, kallas tillståndet supraventrikulärt takykardi. Också kallad SVT, detta är den vanligaste sorten, och anses inte allmänt som farlig så länge det bara varar i några sekunder. Om det varar längre tid eller uppträder ofta kan det indikera ett allvarligt problem och patienten ska söka medicinsk behandling.

Takykardi kan ha många orsaker, inklusive mediciner, lågt blodtryck, en snabb förändring i läge från att ligga upprätt eller skada eller sjukdom i hjärtat eller lungorna. Behandling börjar ofta med att leta efter den bakomliggande orsaken till den snabba hjärtklappen och behandla det problemet. Detta återställer vanligtvis hjärtat till sin naturliga rytm.

Om andra behandlingar inte fungerar kan en läkare ge patientmedicin för att korrigera det snabba hjärtat. I mer allvarliga fall används en enhet som kallas en implanterbar cardioverter defibrillator. Detta hjälper en patient med frekvent takykardi genom att övervaka hjärtfrekvensen och applicera en liten elektrisk stöt vid behov för att hålla patientens hjärta att slå normalt.