vad är tenosynovit?

Tenosynovit är ett vanligt problem som orsakar allvarlig smärta i hand och underarm. Specifikt kan smärtan placeras på insidan av handleden och underarmsregionen nära en persons tumme. Den främsta orsaken är inflammation i de två senorna i tummen, vilket orsakar smärta i tummen och handleden. Det är ett mycket vanligt problem och vanligtvis ganska lätt att diagnostisera.

Människor som utvecklar tenosynovit brukar använda sina händer och tummar i samma upprepade rörelse flera gånger om dagen. Några av de rörelser som leder till utvecklingen är ständigt klämande, griper föremål upprepade gånger, klämmer på saker eller utför regelbundna vridningar med händer och handleder. Personer som har diagnostiserats med reumatoid artrit kan också utveckla detta tillstånd.

Symptom på tenosynovit inkluderar konstant ömhet i tummen och handleden. Med tiden, om problemet inte behandlas, kan smärtan sprida sig längre upp i handleden och möjligen hela vägen in i tummen. I slutändan kan obehandlad tenosynovit göra det svårt och nästan omöjligt för personen att klämma, greppa, klämma eller vrida något utan att uppleva svår smärta. Dessutom kommer smärtan att försämras över tid om ingenting görs för att lindra det.

En medicinsk professionell ska kunna lätt diagnostisera tenosynovit genom att utvärdera en persons hand, fingrar och handled. De fysiska tester som han eller hon utför för att diagnostisera det innebär allmänt att man helt enkelt håller tummen, manipulerar den i olika riktningar och lyssnar på patientens feedback. Många gånger förbättras symtomen utan behandling om den försvårande rörelsen avbryts. I vissa fall kan det också hjälpa dig att bota en skiva. I de allvarligaste fallen kan antiinflammatoriska läkemedel, kortisoninjektioner, fysioterapi eller kirurgi också ingå i behandlingen och återvinningen.