vad är vulvarcancer?

Vulvarcancer kan referera till flera olika typer av maligniteter som börjar på vulva. Villkoret är mycket sällsynt, och det är inte väl förstått av läkare och medicinska forskare. De flesta fallen är direkt kopplade till humana papillomavirus (HPV) infektioner, men vissa annars friska kvinnor kan vara genetiskt predisponerade för att utveckla en form av vulvarcancer sent i livet. Palpbara klumpar på vulva, hudförtjockning och missfärgning och ovanlig blödning kan alla vara tidiga varningsskyltar på en tumör. Tidig upptäckt och kirurgisk behandling är avgörande för att ge de bästa chanserna för återhämtning.

HPV är en vanlig typ av sexuellt överförbar infektion hos kvinnor. Det finns många olika virusstammar, och de flesta leder inte till livmoderhalscancer eller vulvarcancer. Om en HPV-infektion går obemärkt eller lämnas obehandlad i flera år ökar risken för cancer dramatiskt. I avsaknad av HPV gör en familjär historia av vulvarcancer eller hudmelanom det mer sannolikt att en kvinna kommer att utveckla en tumör i en ålder av 70 år. Slutligen verkar många fall vara sporadiska och kan inte förutsägas baserat på hälsa eller genetik.

En tumör kan förekomma var som helst på eller runt vulva, men de flesta cancerformer uppstår på labia majora eller klitorishuvudet. Lesioner på labia minora och klitoris är möjliga, men mycket mindre vanliga. Tidiga symptom på vulvarcancer inkluderar förtjockning och härdning av hudvävnad, en eller flera klumpar eller lesioner och ömhet. En lesion kan blöda, brinna eller klia om den går sönder. Om vulvarcancer går obehandlad kan den eventuellt spridas till livmoderhalsen, lymfkörtlarna eller huden runt de yttre könsorganen.

En gynekolog kan diagnostisera vulvarcancer genom att utföra en noggrann fysisk undersökning och samla ett litet hudprov för en biopsi. Ett pap smearprov utförs vanligtvis också för att bekräfta eller utesluta HPV-engagemang. Om cancerceller verkligen upptäcks under en biopsi, genomförs ytterligare diagnostiska test för att säkerställa att cancer är isolerad mot vulva.

Vulvarcancer som diagnostiseras i de tidigaste stadierna kan vanligtvis botas med kirurgi. En kirurg kan välja att ta bort en tumör med en skalpell eller använda en laser för att avlägsna ytliga cancerceller. Om maligniteter är djupa i hudvävnad, kan ett förfarande kallat vulvektomi vara nödvändigt för att avlägsna en del eller hela vulva. Kemoterapi, strålbehandlingar och ytterligare kirurgiska åtgärder kan övervägas om cancer redan har spridit sig.