varför är blodtyp viktigt?

När man frågar, vet många människor inte deras blodtyp, men det är väldigt viktigt i en medicinsk nödsituation som kan kräva blodtransfusion eller en organtransplantation. Studien av blod är en speciell specialitet i medicin som kallas hematologi. Det finns 29 olika blodgruppssystem, vilka varje representeras av specifika element som finns på ytan av röda blodkroppar. De vanligaste blodgruppssystemen är ABO och Rhesus.

En persons blodtyp blir en viktig fråga när en blodtransfusion är nödvändig. Om en individ transfekteras med fel blodtyp kan en reaktion som allvarligt komprometterar immunsystemet resultera. Det finns olika nivåer vid vilka en otillbörlig transfusion kan uppstå, från mindre till större inkompatibilitet. Mindre faktorer kan leda till mycket små problem, men en stor inkompatibilitet av blodtyp under en transfusion kan vara allvarlig.

Blodtyp är så viktigt under en transfusion att donatorer som ger blod till en blodbank måste uppfylla vissa krav. En blodtransfusion övervakas noga, ofta av en hematolog, och beställningen av blodprodukter i USA regleras av Food and Drug Administration.

Vid organtransplantationer måste donatororganets vävnad matcha mottagarens blodtyp. En otillbörlig matchning kan orsaka avstötning, och därför, utan en positiv match, kommer transplantationen inte att genomföras. Personer som är placerade på en transplantations väntelista har noggrant testat sin blodtyp innan de placeras på listan.

Att veta sin blodtyp är också signifikant för en gravid kvinna och hennes foster. En kvinnas blodtyp bestäms vanligen under rutinblodarbete tidigt under graviditeten. I de fall där moderns typ inte matchar barnets, vilket är vanligt, är det möjligt för moderns kropp att utveckla antikroppar för att försvara sig mot fostrets röda blodkroppar. Om dessa antikroppar passerar genom placentan kan de få barnet att utveckla en blodsjukdom eller sjukdom. Även om de flesta komplikationerna i denna situation varierar från milda till måttliga, allvarliga eller till och med dödliga reaktioner kan uppstå.