varför upplever jag yrsel efter att ha ätit?

Yrsel efter att ha ätit kan vara förknippad med ett antal medicinska problem, oftast postprandial hypoglykemi, där blodsockernivån sjunker efter att ha ätit. Människor som märker utvecklingen av yrsel och yrsel efter måltider bör konsultera en läkare för utvärdering, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig underliggande medicinsk fråga. I andra fall kan patienter vara i behandling för ett tillstånd utan att vara medveten om att känslan på detta sätt efter att ha ätit är ett vanligt symptom.

Förutom postprandial hypoglykemi kan yrsel efter att ha ätit associeras med njure eller sköldkörtelsjukdom. I båda fallen kan störningar i normal funktion leda till obalans i blodkemi, vilket kan bidra till yrsel. Mat förändrar blodkemin eftersom metabolismen sparkar in i redskap för att bearbeta det, och patienten kan känna sig sjuk efter måltiderna. Illamående och kräkningar kan också upplevas.

Gastrointestinala sjukdomar, inklusive gastrit, inflammation i magsäcken och syreåterflöde, kan också orsaka yrsel efter att ha ätit. Symtomen kan bli värre över tiden och patienten upplever vanligtvis smärta i buken och övre bröstet också. Hjärtsjukdom kan innehålla yrsel som ett symptom, liksom vissa psykiska sjukdomar. Människor i känslomässig nöd kan utveckla oordnade matvanor, ibland bidra till yrsel i samband med att äta. Dessutom är vissa läkemedel kopplade till svimning och yrsel, och ibland kan det vara en utlösare.

Människor som märker yrsel efter att ha ätit kan vilja hålla en logg, notera mat som ätas och hur lång tid det tar för yrsel att börja. Detta kan ibland ge viktiga diagnostiska ledtrådar för en läkare som utvärderar en patient. Om yrsel upplevs vid andra tillfällen eller om patienter uppmärksammar problem som svimning, känner sig generellt trötta eller har förvrängda syn ska dessa också noteras och diskuteras med en läkare. Varje ökning av svårighetsgraden av symtom ska diskuteras med en läkare för att se om det är nödvändigt att komma in för ett besök.

Läkare kan köra ett antal diagnostiska test för att ta reda på varför en patient känner sig yr efter att ha ätit. Dessa kan inkludera blodsockertester, inklusive test efter fastande, liksom efter att ha ätit. Endoskopi av matstrupen och magen kan rekommenderas för att kontrollera om tecken på inflammation och sjukdom. Andra diagnostiska alternativ kan undersökas vid behov. Behandlingar kan sträcka sig från att helt enkelt ändra ett läkemedel för att eliminera biverkningar för att ge hypoglykemi behandlingar för att kontrollera blodsockret med kost, motion, medicinering och andra åtgärder.