vad är l-alanin?

L-alanin, som ibland också är känd genom sitt mer formella kemiska namn (2S) -2-aminopropansyra, är en aminosyra som människor och många djur skapar som en del av deras normala metaboliska processer. Det förekommer mest i blodplasma och utför ett antal viktiga funktioner. Två av dess mest anmärkningsvärda tenderar att vara nedbrytning av blodsocker eller socker och samordning av kvävetransporter till och från levern. Alaninfamiljen av aminosyror anses vanligtvis vara “icke-nödvändig” i medicinsk litteratur, inte på grund av hur viktigt det är, utan snarare på grund av hur lätt kroppen producerar den. Denna speciella förening används endast sällan i tillskott och läkemedel eftersom brister inte vanligtvis händer. Några undersökningar har föreslagit att kompletterande med överskott av denna speciella aminostam kan hjälpa till med lever vissa leverförhållanden eller metaboliska brister som leder till fetma, men mycket av forskningen här är oavslutande.

Aminosyror kallas ofta “livets byggstenar”, delvis för att deras rika proteinstruktur utgör kärnan i de flesta mänskliga och djurfunktioner. Det finns många olika typer av aminosyra – nära 500 av vissa uppskattningar – och l-alanin är bara en. Den bär den kemiska formeln C 3 H 7 NO 2.

De primära funktionerna för denna aminosyra i människokroppen avser metabolism av glukos och pyruvat, som i huvudsak är en sockerförening och en syra som används för cellulär energiförstärkning. Kroppen kan tillverka glukos från aminosyran i närvaro av alaninaminotrasferas (ALT), som övervägande finns i levern. Fastän det inte är lika effektivt ett sätt att framställa glukos som metoder som använder laktat, kräver det inte användningen av ko-enzymet ubiquinon eller nikotinamidadenindinukleotiddihydrogengenas. Detta kan ge en signifikant fördel vid viss kortlivad anaerob muskelanvändning.

Denna speciella förening menas också att transportera kväve till levern. Levern spelar en viktig filtreringsroll i blodkemi, och är också ansvarig för behandling av toxiner som alkohol. Den färdiga närvaron av l-förening alanin kan göra dessa processer mer effektiva.

Tack vare hur lätt föreningen produceras av friska människor extraheras syran endast sällan och amplifieras för användning i läkemedel eller tillskott. På vissa ställen läggs det dock till tilläggsprodukter för sportnäring, särskilt pulver och förblandade drycker, som syftar till att förbättra aerob träning, träning med hög intensitet eller muskelåterhämtning efter träning. Dessa produkter annonserar vanligtvis sig som “förtätade med aminosyror” eller andra liknande patentkrav. Många av dessa produkter försummar emellertid att betrakta att en betydande del av de alaninföreningar som de inbegriper sannolikt inte absorberas i tarmen på grund av konkurrensabsorption med andra aminosyror och det finns få bevis på att de erbjuder användarna en förbättring av atletisk prestanda .

När det gäller väsentliga funktioner producerar kroppen nästan allt som behövs. Precis detsamma har vissa läkare föreslagit att individer med specifika och diagnostiserade tillstånd som påverkar serumnivåerna av l-alanin kan dra nytta av kosttillskott för att främja leverhälsan, lindra muskelgenerering, behandla minskade energinivåer och underlätta användningen av B-vitaminer. Det här är en annan användning helt från rekreationskondition och muskelbyggnadsmål.

Exempelvis finns det några bevis som tyder på att extra l-alanin kan ge en liten fördel för patienter som lider av nedsatta leverfunktionsnivåer. I de flesta fall händer detta på grund av syrans roll inte bara i syntesen av pyruvat i levern utan också vid transport av kväve från perifera vävnader till leverceller. Genom att tillhandahålla ytterligare källor till detta näringsämne i kosten är det en viss chans att levern kan vara obelastad av en del av dess metaboliska arbetsbelastning. Patienter som lider av kronisk slösande sjukdomar kan också konstatera att tillägget saktar degenerationen av skelettmuskeln. Generellt har dessa påståenden inte bevisats och stöds inte av några större tillsynsmyndigheter. Men under vissa begränsade omständigheter kan de rekommenderas av en medicinsk expert. Resultaten är vanligtvis starkt beroende av individen.