vad är l-metionin?

L-metionin är en av de proteinogena aminosyrorna som hjälper till med produktion av protein och s-adenosylmetionin. Aminosyran har antioxidantegenskaper som hjälper till att bekämpa fria radikaler och åldersrelaterade sjukdomar. Det är en av de nio väsentliga aminosyrorna som inte kan tillverkas i kroppen och måste därför erhållas från kosten eller från kosttillskott.

Aspartinsyra och cystein är två nonessential aminosyror som hjälper till vid produktion av l-metionin i växter. Det finns också flera enzymer, såsom metioninsyntas, aspartokinas och cystathionin-y-syntas som hjälper till att syntetisera l-metionin. När aminosyran är bildad använder plantorna den för att syntetisera etylen, vilket är ett naturligt växthormon.

Även om l-metionin är till nytta för alla individer, är det särskilt fördelaktigt för dem som är på en vegetarisk kost och de som arbetar mycket. Det hjälper till att syntetisera protein och kreatin, vilka båda är viktiga för att bygga starka muskler och öka prestandanivåerna. L-metionin bidrar också till att bilda andra viktiga element, såsom cystein, taurin och lecitin.

Det är en bra källa till svavel, som fungerar som en antioxidant som skyddar kroppen från skador på fritt radikaler och därigenom bidrar till att främja livslängden. Tungmetaller och andra skadliga toxiner kan också elimineras från kroppen när det finns hälsosamma nivåer. Dessutom bidrar det till att reglera nivåerna av folsyra, även känd som vitamin B9 och folat.

En annan fördel med l-metionin är att det kan bidra till att förbättra blodcirkulationen genom att bryta ner överskottsmängder av fett i artärerna. Som ett resultat kan vitala organ, som hjärtan, hjärnan och njurarna fungera bättre på grund av tillräcklig mängd näringsämnen. Ur ett skönhetsperspektiv kan det hjälpa till med torrt och sprött hår och förhindra för tidiga rynkor genom att behålla stark elasticitet i huden.

Kroppen kan inte producera sin egen l-metionin från andra substanser i kroppen, och därför måste den tas in från livsmedelskällor eller från tillskott. Några av de bästa kostkällorna är kött, mejeri och ägg. De flesta frukter, grönsaker och andra växtbaserade livsmedel är också bra källor, men de belopp som de innehåller är betydligt lägre. L-metionin-tillskott bör endast tas under vård av en hälsovårdspersonal eftersom överflödiga mängder kan leda till ateroskleros. De som är gravida, lider av neoplastisk sjukdom, eller har höga halter homocystein bör inte ta kosttillskott.