vad är metylklorisotiazolinon?

Metylklorisotiazolinon är en kemisk förening med konserveringsmedel som används i en mängd olika produkter från kosmetika till målarfärger. Denna ingrediens kan vara hudirriterande och allergen i höga koncentrationer och används vanligtvis i utspädda former när det används i produkter avsedda för direkt hudkontakt. Människor som har en historia att reagera på bör läsa ingrediensetiketterna noggrant för upplysningar om metylklorisotiazolinon och kanske vill diskutera riskerna med en hudläkare eller allergispecialist.

Användningen av denna produkt går till 1970-talet. Det är både antibakteriellt och antifungalt, vilket hindrar tillväxt av organismer som kan orsaka förstöring. När det används i kosmetika är målet att hålla kosmetiska rena, vilket minskar risken för att utveckla infektion eller reaktion efter användning av kosmetiska. I andra produkter är kemikalien tillsatt för att motstå svamp- eller bakterietillväxt, så att människor kan förlita sig på färger, fläckar och andra produkter utan att oroa sig för utvecklingen av missfärgningar och andra problem.

Forskning om metylklorisotiazolinon har visat att det i ren form kan vara extremt irriterande för huden, vilket orsakar klåda, rodnad och svullnad. Utspädda preparat säljs kommersiellt för användning i hudvårdsprodukter och andra saker som kommer att användas på huden. De flesta patienter ska inte reagera på den utspädda föreningen i dessa produkter, även om personer med extremt känslig hud kan utveckla kontaktdermatit.

Om människor märker klåda, rodnad och andra tecken på irritation efter applicering av en produkt på huden, ska de tvätta huden och avbryta användningen av produkten. Det är lämpligt att konsultera en läkare för att få information om troliga allergener. Människor kan också jämföra och kontrastera ingredienslistor för att se vilka ingredienser som tenderar att komma upp i produkter som de reagerar på. Ibland kan en mängd olika kemikalier vara synder och vissa detektivarbete kan krävas för att få reda på varför någon upplever hudreaktioner.

Människor med känd historia av reaktioner på metylklorisotiazolinon bör se till att deras apotekare är medvetna om detta. När läkemedel ordineras för lokal användning, kan apoteket få recept på läkemedel med irriterande i dem, och i fall där läkemedel för farmaceutiska preparat speciellt för patienter kan de välja ett annat konserveringsmedel för att undvika att utlösa en reaktion. Denna information bör också registreras i patientdiagrammet, så att läkare vet att man undviker receptbelagda läkemedel som innehåller kemikalier och förhindrar situationer där aktuella applikationer med metylklorisotiazolinon appliceras på patienter i sjukhusmiljöer.