vad är negativ kalori mat?

Negativ kalori mat är lite av en missnöje. Det finns ingen livsmedel som innehåller negativa kalorier, varje mat har lite kaloriinnehåll, men det kan vara så lite som möjligt. Men vissa livsmedel, när de ätas, kräver mer energi från kroppen att smälta än kalorierna som de innehåller. Negativ kalori mat erbjuder bra näring, liksom möjligheten att hjälpa dig att gå ner i vikt bara genom att äta.

En diet med negativ kalori baseras på tanken att vissa livsmedel, mestadels växter, är svåra att smälta på grund av sin cellulära komposition, dvs cellulosa. Allt som du gör – sover, andas, blinkar dina ögon – kräver en viss mängd energi, och äta är inget undantag. Denna energi skapas av brinnande kalorier.

Din kropp kräver i genomsnitt 150-250 kalorier för att smälta maten, beroende på din vikt, kön och aktivitetsnivå. Om du äter något som har ett kaloriinnehåll på 100 kalorier, kommer du faktiskt att bränna mer kalorier än du intar. Eftersom negativ kalori mat är svårare att smälta, kommer din kropp att kräva mer än genomsnittet 150-250 kalorier för att smälta det.

Några av de vanligaste negativa kalorierna är äpplen, selleri, blåbär, betor, sparris, grönkål, spenat, apelsiner, jordgubbar, grapefrukt och vitlök. Denna lista är inte uttömmande. Det finns många böcker och recept tillgängliga om sådana livsmedel och negativ kalori dieting.

Teorin om att negativ kalori mat hjälper dig att gå ner i vikt bara genom att äta har fallit under hård kritik, liksom de flesta dieter. Några strider mot att människor som övar denna diet kommer att överdrivas, enligt tanken att du kan äta så mycket du vill utan att gå ner i vikt. Dieten kritiseras också eftersom det ofta inte följs av motion. Det finns inget avgörande bevis på att negativ kalori mat fungerar som det antas.

Men forskningen har genomförts som stöder påståendet att att äta dessa livsmedel bidrar till viktminskning. Oavsett om denna diet hjälper användaren att enkelt gå ner i vikt är negativa kalori livsmedel fyllda med vitaminer och mineraler. Många av dem innehåller antioxidanter, och vissa tros förebygga sjukdom. Även om dessa livsmedel inte utgör en mirakel diet, är det fortfarande en mycket hälsosam sätt att äta.