Vad är odifferentierad schizofreni?

Ockifferentierad schizofreni är en psykisk störning som ingår i familjen av sjukdomar som i stor utsträckning är känd som “schizofreni”. Det finns ett antal underkategorier av schizofreni, inklusive paranoid schizofreni, katatonisk schizofreni, oorganiserad schizofreni, återstående schizofreni och schizoaffektiv sjukdom, olikifferensierad schizofreni är ofta definierad som en form där det finns tillräckligt med symtom för en diagnos, men patienten faller inte in i katatoniska, disorganiserade eller paranoida underkategorierna.

Schizofreni präglas av en brist på jordning i verkligheten, kallad psykos. Människor i psykosituation kan uppleva hallucinationer, vanföreställningar och andra händelser där de bryter från verkligheten. Personer med schizofreni upplever psykos och kan också utveckla symtom som oorganiserat tal, brist på intresse för sociala interaktioner, en platt påverkan, olämpliga känslomässiga reaktioner på situationer, förvirring och oorganiserat tänkande.

Patienter med odifferentierad schizofreni upplever inte paranoia i samband med paranoid schizofreni, katatonisk tillstånd som ses hos patienter med katatonisk schizofreni eller den disorganiserade tanke och uttryck som observerats hos patienter med oorganiserad schizofreni. De upplever emellertid psykos och en rad andra symtom som är förknippade med schizofreni, inklusive beteendeförändringar som kan märkas för familj och vänner.

Denna mentala störning är utmanande att diagnostisera, och det kan ta veckor eller månader för att bekräfta en diagnos av schizofreni. Under denna process utesluts andra orsaker till symtomen, och patienten observeras samla information om förändringar i patientens personlighet, uttryckssätt och humör. Familjemedlemmar och vänner kan också intervjuas och begärt information med målet att måla en mer komplett bild av vad som händer inom patientens sinne.

Det finns ett antal behandlingsalternativ tillgängliga för odifferentierad schizofreni. Patienter kan diskutera behandlingsalternativ med sina läkare, även om det är viktigt att vara medveten om att det kan ta tid för behandling att vara effektiv. När patienterna börjar uppleva en förändring kan de kräva periodiska anpassningar av sina mediciner och behandlingsregimer för att svara på förändringar som de upplever över tiden. Ockifferentierad schizofreni kan inte botas, men den kan hanteras med en kooperativ ansträngning.

Det är viktigt att vara medveten om att hantering av schizofreni kräver ett livslångt engagemang som innefattar regelbundna möten med psykiatriska proffs för utvärdering. Patienter kanske vill träffa flera läkare för att hitta en vanlig läkare som de känner sig bekväma med, eftersom varje sjukvårdspersonal har en något annorlunda inställning till schizofrenibehandling och det är viktigt att ha en läkare som är trovärdig att tillhandahålla behandling.