vad är pomade akne?

Pomade akne är en typ av akne som utvecklas till följd av upprepad användning av hårprodukter som kallas pomader. Denna form av akne uppträder vanligtvis på hårbotten, pannan och templen, de hudområden som oftast kommer i kontakt med hårprodukterna. Detta tillstånd antas orsakas på grund av täppt porer som uppstår som ett resultat av pomaden. Denna form av akne går vanligtvis bort när pomadanvändningen avbryts eller modifieras så att den inte kommer i kontakt med mer hud än nödvändigt. Alla specifika frågor eller oro om akne bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk professionell.

En pomade är en typ av oljig eller fet hårförband som används för att hjälpa till att bilda några frisyrer och traditionellt har använts av afrikanska härkomst. Folk av alla nationaliteter och kulturer kan utveckla denna typ av akne, beroende på vilken typ av hårvårdsprodukter som används. Produkter som innehåller petroleumgel eller mineralolja är mest sannolika att resultera i utveckling av pomade akne.

Utseendet av pomade akne kan förekomma i en kombination av både blackheads och whiteheads. Blackheads är små stötar som kan verka gul eller svart i färg, ofta trodde att vara den första etappen av akne. Whiteheads har ingen kontakt med syre och kan ibland utvecklas till smärtsamma cyster.

Eftersom pomade akne uppträder huvudsakligen på grund av utvecklingen av täppt porer, kan detta tillstånd i många fall förebyggas. Hårvårdsprodukter som är vattenbaserade är mycket mindre benägna att orsaka detta problem än de som är oljebaserade. Det kan ta lite personligt experiment för att hitta en produkt som ger de önskade resultaten utan de negativa bieffekterna.

Behandling av pomad akne börjar med förändring av produktanvändningen eller total avbrytande av den förekommande produkten. Genom att vara försiktig med att applicera produkten bakom hårlinjen eller bara i hårets ändar kan riskerna för att utveckla detta tillstånd minskas kraftigt. Akne kommer normalt att rensas upp på egen hand när lämpliga försiktighetsåtgärder har vidtagits, även om det kan ta mycket tid. Over-the-counter eller receptbelagda akne mediciner kan hjälpa till att rensa huden snabbare och kan förhindra ärrbildning i många fall. En typ av läkare som är känd som hudläkare specialiserar sig på diagnos och behandling av hudsjukdomar och bör konsulteras med individuella bekymmer.