Vad är sambandet mellan ödem och kirurgi?

Ödem och operation kan ses tillsammans, både för att många tillstånd som leder till ödem kräver kirurgisk behandling, och vissa typer av operation kan öka risken för ödem. Patienter med ödem upplever svullnad i extremiteterna som orsakas av samlingar av interstitiell vätska. Ibland finns svullnaden bara i ett visst område, som en fot eller arm, och hos andra patienter kan det vara allmänt, som täcker hela kroppen. Behandlingar är tillgängliga för att hantera detta tillstånd och minska riskerna för ödem och operation.

Kardiovaskulära tillstånd kan orsaka ödem och kan kräva kirurgisk behandling. Personer med hjärt-, lung- och blodkärlssjukdomar kan upptäcka att ödem och operation verkar gå hand i hand eftersom operationen spänner över sina redan ansträngda kroppar, vilket leder till lokaliserad svullnad efter operationen. Villkor som diabetes kan också predisponera människor mot ödem, och om dessa patienter behöver operation, kan deras ödem risker vara ännu högre. Svullnad kan också uppstå hos personer som upplever svårt fysiskt trauma, vilket kan kräva kirurgisk behandling, och patienter kan tillskriva svullnaden till operationen snarare än den underliggande vävnadsskadorna.

Kirurgi kan också bidra till utvecklingen av ödem, på flera sätt. Under operationen får patienter blod och vätskor för att hålla blodtrycket konsekvent och inom ett säkert område. Detta kan ibland skapa en överbelastningssituation där kroppen får för mycket vätska för att rensa sig själv och patienten börjar utveckla ödem. Detta kan fördjupas av det faktum att patienter vanligtvis behöver vila efter operationen och kan ha problem att flytta runt för att förbättra sin cirkulation, vilket gör ödem i underarmsdelen troligare.

Dessutom kan kirurgi involvera lymfkörtlarna. Vid cancerpatienter kan en kirurg avlägsna lymfkörtlar för att minska risken för metastaser, och kroppen kommer inte att kunna cirkulera vätska så effektivt som orsakar ödem. Kirurgi kan också skada lymfkörtlar och kärl, och patienten får märka lokaliserad ödem tills kroppen återhämtar sig. När ödem och operation involverar lymfkörtelskador kan det vara nödvändigt att bära kompressionsplagg för att tvinga vätskan ur extremiteterna så att patienten kan eliminera den.

Patienter som är oroade över ödem och kirurgi kan diskutera detta med sina läkare. Vanligtvis uppvägs riskerna för ödem av vad som kommer att hända om patienten inte får kirurgisk behandling. Att ta steg före tid för att kontrollera vätske- och saltintag kan hjälpa till att minimera svullnad, och klädselskläder kan förhindra allvarligt ödem.