vad är scopolamin?

Scopolamin är ett läkemedel som klassificeras som ett tropanalkaloidläkemedel. Populärt kallad Devils Breath, är läkemedlet skapat med hjälp av växter som ingår i nätshakefamiljen, som henbane och corkwood. Scopolamin är ett högt giftigt läkemedel och ordineras vanligtvis i mycket små doser.

Förutom djävulens andetag är även skopolamin känt som hyoscine. Denna speciella identifiering är härledd från hycocyamus niger, vilket är det vetenskapliga namnet för henbane. När det administreras med försiktighet kan skopolamin ge betydande lindring från flera vanliga hälsoproblem.

En av de viktigaste användningsområdena för skopolamin är för rörelsesjuka. Administreras via användning av en depotplåster, absorberas läkemedlet genom huden i små mängder under dagen. Det kontrollerade frisläppandet av scopolamin hjälper till att säkerställa att en överdosering inte sker.

Illamående kan också lindras med användning av skopolamin. Liksom vid behandling av rörelsesjukdom är det möjligt att använda en plåster som gradvis tillåter drogen att komma in i kroppen genom huden under flera timmar. Samma tillvägagångssätt kan användas vid hantering av intensiv kramper i tarmarna. Oftalmologer använder ibland skopolamin för att lindra olika andra hälsoproblem.

När det administreras ordentligt kan scopolamin ge en hel del lättnad. En överdos av läkemedlet kan emellertid leda till allvarliga komplikationer. Den mentala förmågan hos individen kan påverkas till den punkten att en extrem slöja som är mer eller mindre en dumhet äger rum. Beroende på mängden av överdosering är det inte ovanligt att börja uppleva vanföreställningar som är extremt störande i naturen. Individen kan också falla i deliriums tillstånd. I extrema fall kan en överdos av scopolamin leda till förlamning, eller till och med döden.

Det finns flera andra mindre vanliga användningsområden för scopolamin. Läkemedlet fungerar väl som en depression. I vissa fall kan personer med Parkinsons sjukdom behandlas med användning av en liten mängd skopolamin. Prescription sovmedicin använder ibland små mängder scopolamin för att hjälpa till med sömnlöshet.

Medan skopolamin var en gång tillgänglig i flera över diskmedicinering har begränsningar av användningen lett till att läkemedlet endast är tillgängligt via recept. Detta gäller både i USA och i ett antal länder runt om i världen. I USA var det möjligt att köpa icke receptbelagda sömnmedel och andra enkla läkemedel fram till 1990. På grund av hallucinogena egenskaper hos scopolamin var det viss oro att läkemedel som innehåller läkemedlet kan användas för rekreation genom att ta mer än den rekommenderade dosen .