vad är tå cellulit?

Tåcellulitis eller cellulit av foten är en bakteriell infektion i vävnaderna strax under huden. Infektioner av tån kan omfatta hudmembran, muskler eller bindväv. De flesta fall av cellulit orsakas av streptokocker eller stafylokockbakterier, allmänt kända som strep eller staph, men det kan orsakas av många olika bakterietyper. Hälsosam, intakt hud förhindrar vanligtvis bakterier från att komma in i kroppen. Eventuella brott i huden, som små styckningar, kirurgiska sår och insekts- eller djurbett, kan låta bakterier komma in i hudvävnaderna och potentiellt orsaka infektion.

Symtom på tåncellulit kan innefatta rodnad eller inflammation, smärta eller ömhet eller en ökning av hudtemperaturen i närområdet. Det är också vanligt att rodnad och inflammation ökar så att huden verkar sträckas eller glansig. Ytterligare tecken på cellulit kan inkludera feber, frossa och en känsla av att vara ovanligt trött eller trött. De flesta fall av tåncellulit är milda, men det kan bli allvarligt mycket snabbt om de lämnas obehandlade.

Behandling för tåncellulit kan innefatta att hålla det skadade området rent, höja foten och applicera en fuktig, varm kompressor. I mer avancerade fall kan en läkare överväga att ordinera orala antibiotika för att döda de invaderande bakterierna. Over-the-counter smärtstillande medel är vanligtvis effektiva vid behandling av smärta, men en läkare kan ordinera receptbelagda smärtstillande medel för allvarliga infektioner. I milda till måttliga fall kommer tåncelluliter vanligen att lösas efter 7 till 10 dagars behandling. Andra underliggande medicinska tillstånd eller en försening med att söka behandling kan öka tillståndets svårighetsgrad och förlänga återhämtningen.

Ett underliggande tillstånd som kan bidra till komplikationer är diabetes. Diabetiker lider ofta av minskad cirkulation i nedre extremiteterna och har större risk för fotinfektioner. Därför uppmanas diabetiker ofta att vidta extra försiktighetsåtgärder för att skydda sina fötter mot skador. Individer med sjukdomstillstånd och ateroskleros är ofta rådda att söka medicinsk behandling för fotskador så snart som möjligt. Tidig diagnos och behandling spelar en viktig roll för att förebygga allvarliga komplikationer från cellulit, oavsett underliggande medicinska tillstånd.

Den allvarligaste typen av celluliter är känd som nekrotiserande fasciit, även kallad köttätande bakterier. Även om sällsynt, nekrotiserande fasciit är en allvarlig och potentiellt dödlig infektion. Behandling innefattar ofta användningen av kraftfulla intravenösa (IV) antibiotika och kirurgiskt avlägsnande av infekterade eller döda vävnader. Om infektionen inte kan kontrolleras med dessa åtgärder kan amputering övervägas när infektionen finns i en extremitet. Det är inte ovanligt för offer för nekrotiserande fasciit att kräva kosmetisk kirurgi, hudtransplantat eller annan form av kosmetisk kirurgi efter att ha återhämtat sig från nekrotiserande fasciit.