vad är tinnitus?

Tinnitus är ett medicinskt tillstånd som kännetecknas av att man surrar, klickar, ringer, visslar eller whining ljud i örat, trots bristen på yttre stimuli som kan skapa dessa ljud. Förutom att vara irriterande kan detta tillstånd också vara ett symptom på mer oroliga underliggande problem som tumörer, infektioner eller hörselnedsättning. Patienter som upplever symptom ska konsultera en läkare för att bestämma vad orsaken är och få behandling. En läkare kanske inte kan låta ljudet gå, men han eller hon kan hjälpa patienter att hantera det.

Detta tillstånd kan påverka en eller båda öronen, beroende på orsaken. Ordet kommer från den latinska tinnitusen eller “ringer”. Människor har rapporterat fall av ringande öron i tusentals år och ett antal behandlingar från det vardagliga till det bisarra har försökt. Eftersom orsakerna till detta tillstånd är så varierade, har det också historiskt varit svårt att behandla, och detta är fortfarande sant idag.

Det finns tekniskt två typer av tinnitus. De allra flesta fall är subjektiva, vilket innebär att endast patienten kan höra ljuden. I andra fall, känd som objektiv tinnitus, kan en läkare också höra ljudet när han eller hon undersöker patienten. De två typerna har olika bakomliggande orsaker, och medan objektiv typen ibland behandlas är den subjektiva typen mycket mer otrevlig.

Vanliga orsaker till tinnitus inkluderar huvudtrauma, skador på nervändarna i örat, blockerade kanaler, öroninfektioner och användning av vissa receptbelagda läkemedel. När orsaken är något som en tumör- eller earwax-obstruktion, kan tillståndet behandlas genom att avlägsna det förekommande föremålet. Om orsaken är medicinering, kan en läkare rekommendera en förändring av medicinen eller ändra dosen. Saker som nervskador är inte lika lätt att behandla, tyvärr. Ett fall av tinnitus kan också orsakas av tillfällig skada på öronen, såsom exponering för en explosion eller liknande högt ljud, i vilket fall symptomen kommer att dämpas efter en tidsperiod.

När en patient klagar över tinnitus, kommer en läkare vanligtvis att utföra screening för att eliminera orsaker som systemiska infektioner, för att bara utesluta eventuella orsaker som inte ses vid fysisk undersökning. I ett fall där en läkare inte kan eliminera tillståndet kan patienten lära sig hur man hanterar det. Många patienter använder maskeringsapparater som fläktar eller öronimplantat för att skapa behagligt vitt brus. Patienter uppmuntras också att hantera sin stress bra eftersom stress tycks vara kopplat till återkommande tinnitus.