vad är ulnar avvikelse?

Ulvar avvikelse är en progressiv missbildning av lederna längst ner på fingrarna. Knogarna börjar bli missformade och tenderar att få fingrarna att skifta mot utsidan av handen mot pinkie. Ett mildt fall kan inte kräva behandling och anses vara orsakad helt enkelt av åldrande.

Ofta ses denna typ av disfigurement hos patienter med reumatoid artrit. Eftersom knogarna fortsätter att försämras och fingrarna skiftas utåt kan funktionen i händerna påverkas. Reumatoid artrit kan också orsaka betydande smärta i lederna, vilket kan bidra till problem med händerna.

Reumatoid artrit är en progressiv sjukdom utan någon verklig botemedel. Målet att behandla ulnar avvikelse är att använda mjuka skarvar som gör det möjligt för en person att hålla rörelsen i fingrarna samtidigt som lederna håller på att försvåras ytterligare. I allmänhet, om inte tillståndet är svårt hos äldre, behandlas det inte genom att skarva lederna.

Splinter som används för att behandla detta problem tenderar att vara avtagbara, så man kan duscha eller tvätta disken utan att bli våt. De kan bli smutsiga, dock speciellt med svettuppbyggnad och börjar lukta dåligt. Om användaren inte har känslig hud kan en luktspray användas för att hålla hävarna eller skarvarna alltför illaluktande.

Vissa fall av ulnaravvikelse kan vara resultatet av milda medfödda deformiteter som förekommer vid födseln. Om problemet är litet kan det gå obemärkt och det går inte att utvecklas. Det kan ibland ses med andra brister i handlederna och händerna, vilket kan kräva operation för att hjälpa individen att förbättra sin hand- och handledsfunktion.

Kirurgi för att korrigera denna avvikelse ensam försökas sällan. Eftersom orsaken är så ofta reumatoid artrit kan kirurgi faktiskt få tillståndet att utvecklas snabbare och kan leda till mer smärta. Vid detta tillfälle erbjuder det medicinska samhället endast splinting eller hängslen som ett sätt att sakta ner progressionen.