vad är viral laryngit?

Viral laryngit är ett medicinskt tillstånd som orsakar inflammation i vokalband. Detta kan orsaka feber, ont i halsen eller svårighet att svälja. Andra symtom kan innefatta en svag eller hes-ljudande röst. Eftersom detta tillstånd orsakas av virus och inte bakterier är antibiotika inte en effektiv behandlingsmetod. Behandlingsalternativ för detta tillstånd kan innefatta att vila stämmorna, använda halspulver i halsen eller ta överkroppsmedelsbehandlingar.

Det första symptomet på viral laryngit är ofta röstförändringar, till exempel utvecklingen av en hes-ljudande röst. I vissa fall kan röstet bli så svagt att det är svårt eller tom omöjligt att prata. Feber och hosta kan förekomma hos vissa patienter. Vissa patienter kan känna sig som om det finns en klump i halsen, vilket orsakar täta försök att rensa halsen.

Diagnos av viral laryngit kan generellt göras på läkarens kontor. En fullständig medicinsk historia kommer att tas, och då kommer doktorn att se på halsen. Den fysiska undersökningen tillsammans med medicinsk historia är vanligtvis allt som behövs för att läkaren ska kunna göra en korrekt diagnos.

Viral laryngit försvinner vanligtvis på egen hand utan någon särskild medicinsk behandling, även om det finns en mängd olika behandlingsmetoder för hemmet som kan bidra till att lindra några av symtomen. Om patienten är rökare, kommer han sannolikt att rekommendera att sluta röka, åtminstone tills symtomen har förbättrats. Användad rök kan också förvärra tillståndet och göra symtomen värre, så det är möjligt att patienten håller sig borta från platser där människor rökning.

Att röra rösten är väldigt viktigt vid återhämtning från detta tillstånd så att ingen extra belastning läggs på vokalbandet. Många människor som har detta tillstånd kan frestas att viska, och tänker på att detta kommer att bidra till att minska stressen på stämband. Istället kan detta faktiskt få symtomen att förvärras. När det är absolut nödvändigt att tala, är det bättre att använda en vanlig talande röst än att viska.

Konstgjord luftkonditionering bör undvikas så mycket som möjligt och återhämta sig från viral laryngit. En cool-dim luftfuktare kan hjälpa till att lindra några symtom. Inhalation av ånga från en varm dusch eller en skål med varmt vatten är ofta också bra. Over-the-counter smärtstillande medel som acetylsalicylsyra eller ibuprofen kan användas för att lindra smärta och feber i samband med viral laryngit, och halsrosa eller hårda godis kan hjälpa till att hålla halsen smurt.