vad är vulvar dermatit?

Vulvar dermatit anses vara en typ av eksem och är ett hudtillstånd som påverkar kvinnliga könsorgan och ibland skinkorna. Det finns två typer av vulvardermatit, kallad endogen vulvardermatit och exogen vulvardermatit. Båda anses vara autoimmuna störningar och orsaka smärta och klåda i det vaginala området. Behandlingar innebär livsstilsförändringar och mediciner som syftar till att lindra symtom.

Endogen vulvar dermatit anses ha en genetisk orsak. Aktuella läkemedel som krämer eller salvor används ofta för detta tillstånd för att minska mängden irritation och lindra smärtan och klåda. Att hålla det vaginala området rent är särskilt viktigt för de kvinnor som lider av denna typ av hudstörning. Använda mjuka tvålar utan tillsatta parfymer kan hjälpa till att förhindra irritation.

Exogen vulvardermatit orsakas av allergiska reaktioner eller känslighet mot vissa kemikalier eller andra ämnen som kommer i kontakt med det känsliga vaginala området. Detta kan orsaka utslag samt svullnad och fläckning av huden. Olika ämnen kan utlösa en episod av vulvardermatit hos olika kvinnor. Vanliga utlösare inkluderar tvål, lotion och latex. Att eliminera så många triggers som möjligt kan förlänga tiden mellan utbrott.

Vissa kvinnor med vulvardermatit finner att de inte kan tolerera vaginala smörjmedel eller preventivmedel och kan också vara känsliga för kondomer, särskilt de som är gjorda av latex. Om detta är ett problem kan en gynekolog hjälpa till att avgöra alternativa preventivmetoder. Tyvärr är vissa kvinnor också känsliga för kroppsvätskor som semen. Dessa problem bör behandlas med en läkare.

Mängden klåda med detta hudförhållande kan bli ganska intensivt. Det är väldigt viktigt att patienten inte kliar på området om det är möjligt. Skrapning kan orsaka ytterligare irritation och tillåta skadliga bakterier att komma in i blodomloppet, vilket möjligen leder till infektion. Läkare kommer ofta att utföra test för att verifiera att tillståndet faktiskt är en form av dermatit istället för något mer allvarligt, såsom cancer.

Aktuella östrogen krämer är ofta föreskrivna för att behandla symtomen på detta tillstånd. Men eftersom östrogen är ett naturligt kvinnligt hormon kan det eventuellt orsaka biverkningar vid användning på unga tjejer. Av denna anledning bör flickor noggrant övervakas av en läkare vid användning av denna typ av medicinering. Om patienten utvecklar återkommande utbrott kan läkaren ordinera en typ av steroidkräm istället för att använda en hormonell grädde.