vad är behandlingen för brystcancer?

Lämplig bröstcancerbehandling kan omfatta kirurgi, kemoterapi och strålning, beroende på specifika förhållanden hos en patients fall. Innan patienten påbörjar behandlingen kan medicinska bilder och testning ge mer information om typen av cancer och dess egenskaper. Dessa kan hjälpa till med planeringen, eftersom hanteringen av cancer kan bero på hur stor och aggressiv den är. Testning kan också hjälpa till med utveckling av en prognos baserat på statistik från patienter med liknande cancerformer och behandlingsplaner.

Några bröstcancer är primära, som härrör från själva vävnadens vävnad. Ett exempel är kondrosarcoma, som utvecklas i brosket. Andra är metastaser från andra cancerformer, oftast lung-, bröst- eller sköldkörteltillväxt. En biopsi kan avgöra vilka typer av celler som finns i en patients cancer, vilket kan vara en viktig faktor i behandlingen. Att ta bort en metastas utan att ta upp ursprungscancer skulle inte vara mycket produktiv, så läkare vill se till att de identifierar all cancervävnad.

Ett alternativ för bröstcancerbehandling är resektion av tumören. En kirurg kan ta bort tillväxten tillsammans med friska vävnader vid marginalerna. Detta kan kräva implantat av en protes för att behålla bröstets form och funktion, beroende på tumörens storlek. För vissa patienter kan detta vara tillräckligt, även om uppföljningsbesök kan rekommenderas för att bekräfta att cancer inte är återkommande.

Andra patienter kan behöva ta kemoterapi och strålning för bröstcancer. Strålningsterapi ger riktade doser av strålning till bröstkorgen för att döda cancerceller, och kemoterapi kan förhindra celldelning så celler växer inte. Dessa behandlingar kan rekommenderas vid metastatisk cancer, för att säkerställa att all cancer behandlas med behandlingen. Vid en metastasering från bröstet kan hormonbehandling rekommenderas för att undertrycka celltillväxt också.

Under sternumcancerbehandling kan periodiska avbildningsstudier utvärdera tumörens respons på terapi. Dessa kan visa om tillväxten krymper eller återkommer, vilket indikerar nivån på framgång. Om en tumör inte svarar mot kemoterapi och strålning, kan det vara nödvändigt att prova nya mediciner. Återvinning innebär en serie uppföljningsbesök för att fortsätta kontrollera bröstbenet för tecken på återkommande, så ny tillväxt kan identifieras så snabbt som möjligt. Återkommande cancer tenderar att vara mer envis och kan vara svårare att behandla, vilket gör det viktigt att fånga dem tidigt.