Vad är behandlingen för ländrygskompressionsfrakturer?

Lumbar kompression frakturer påverkar de små benen i den nedre delen av ryggen och kan uppstå på grund av traumatiska händelser, som bilolyckor eller naturliga sjukdomsprocesser, såsom osteoporos. Behandlingsalternativen för dessa frakturer beror på skadans omfattning, symtomens allvar och patientens övergripande hälsa. De vanligaste behandlingsmetoderna innefattar användning av receptfria eller receptbelagda läkemedel, stödjande anordningar, såsom ryggstöd eller kirurgisk ingrepp för att reparera den skadade ryggkotan. Fysisk och arbetsterapi kan också vara fördelaktiga behandlingsalternativ.

För mild smärta eller obehag som orsakas av ländrygskompressionsfrakturer kan smärtstillande läkemedel som till exempel aspirin, ibuprofen eller acetaminofen ge tillräcklig lindring. Starkare smärtstillande läkemedel kan ordineras, antingen ensamma eller i kombination med andra droger, vid allvarlig smärta. Muskelavslappnande medel, antidepressiva medel och anti-konvulsiva medel används ibland för att behandla smärtan.

Ryggstöd används ofta tillsammans med mediciner eller andra behandlingsmetoder. Dessa stödjande enheter hjälper till att immobilisera ryggen så att musklerna och benen kan vila och läka medan patienten fortfarande kan utföra dagliga uppgifter. Spännbanden brukar vanligtvis endast användas för några veckor i taget, eftersom överdriven användning faktiskt kan leda till en försvagning av musklerna.

Kirurgisk ingrepp är ofta nödvändig för att behandla kompressionsfrakturer i nedre ryggraden. Den typ av procedur som används beror på den enskilda situationen och är utformad för att reparera skador på benbrosk och omgivande vävnader. I vissa fall kan en ihålig nål användas för att skapa en liten öppning i de skadade kotorna så att en cementblandning kan användas för att reparera skadorna. Detta är bland de vanligaste behandlingsmetoderna för frakturer orsakade av osteoporos.

Spinal fusion kirurgi kan användas för att minska eller eliminera ledvärk som orsakas av ländrygskompressionsfrakturer. Medan det finns flera typer av spinalfusionsförfaranden, är de alla avsedda att använda bentransplantat för att separera områden av den drabbade leden för att ge smärtlindring. Denna typ av operation används för att behandla allvarliga skador på ryggraden eller om patienten inte har svarat på mer konservativa behandlingsmetoder.