vad är den röda blodkroppsfördelningsbredden?

Villkoret för röda blodkroppar är ofta en indikator på en persons hälsa. Ett test som ibland utförs hjälper till att mäta RDW (RDW), vilket kan avgöra hur mycket cellerna i ett prov varierar i storlek. Mätningen representerar emellertid i allmänhet inte fysisk diameter. Det representerar typiskt bredden på en grafisk kurva som visar hur volymen av cellerna varierar. Ett normalt intervall är vanligtvis mellan 11% och 15% i människokroppen.

Röda blodkroppsfördelningsbredden bestäms vanligtvis matematiskt, och formeln innehåller normalt den genomsnittliga kropps-volymen eller den genomsnittliga mängd utrymme som varje cell tar upp. Den matematiska principen för standardavvikelse tillämpas på värdet, och dividerat med medelvolymen. Ett resultat multipliceras sedan med 100 för att bestämma RDW. Medicinska laboratorier har vanligtvis instrument som kan plocka upp pulserna som produceras av röda blodkroppar, starkare pulser genereras generellt av större celler, medan svagare vanligtvis kommer från mindre celler.

Labrapporter anger ofta det normala intervallet för röda blodkroppsfördelningsbredd. Områdena kan emellertid variera beroende på vilken typ av utrustning som används för mätning. Om RDW är högt på ett blodprov betyder det allmänt att cellerna varierar ganska lite i storlek, är anemi orsakad av en järnbrist ibland en orsak. Låga nivåer av vitamin B12 eller folsyra minskar ofta räkningen också. Kolet i vitaminerna, som behövs av kroppen, kan saknas för normal funktion att äga rum.

Om röda blodkroppsfördelningsbredd är onormalt hög eller låg kan det vara en indikation på en kronisk sjukdom. Diagnostiska förhållanden genom test av RDW är komplexa och bäst förklaras av läkare. Läkare måste överväga olika faktorer som ålder och allmän hälsa hos patienten. Det är möjligt att nämna flera störningar som läkare kan kolla på när de kommer över onormala röda blodkroppsfördelningsbredder hos en patient. Till exempel kan låg RDW indikera thalassemi. Medan hög RDW kan indikera anemi såsom mikrocytisk anemi orsakad av järnbrist.

Röda blodkroppsfördelningsbredden kan korreleras med resultaten av andra hälsoförhållanden. En stor variation i blodcellsstorleken resulterar ofta i en mindre optimistisk prognos för personer med hjärtsvikt baserat på studier. Räkningen kan representera en otillräcklig produktion av nya celler, såväl som frekventare förstöring av dem än normalt, vilket komplicerar underliggande medicinska tillstånd.