Vad är den vanligaste behandlingen för gynekomasti?

Gynekomasti är ett ganska vanligt tillstånd som innebär utvidgning av bröstvävnad hos män. De flesta fallen beror på en obalans i androgen och östrogenhormoner på grund av glandulär sjukdom, steroidanvändning, läkemedelsbiverkningar eller cancerbehandlingar. Eftersom hormonnivåerna varierar under puberteten ses det ofta hos pojkar mellan 10 och 18 år. När en specifik orsak är känd kan läkare överväga mediciner för att öka androgen eller undertrycka östrogenhalten. Fettsugning eller bröstreducering kirurgi anses om medicinering visar en ineffektiv behandling för gynekomasti.

Behandling av gynekomasti rekommenderas inte alltid för blivande pojkar, eftersom tillståndet ofta går bort självt under tre år. Hormoner tenderar att komma tillbaka i balans efter puberteten, och bröstvävnaden blir mindre framträdande. Om tillståndet förvärras eller kvarstår i flera år kan läkare genomföra en serie tester för att avgöra om en patient har ett underliggande medicinskt problem.

Hypogonadism, en brist i testosteron och androgenproduktion, är en vanlig orsak till gynekomasti hos pojkar och vuxna män. Patienter med tillståndet kan vanligtvis dra nytta av medicinska läkemedel som stimulerar testosteronproduktion. Transdermalt ersättningsbehandling innebär att man applicerar en lapp eller en gel i huden som innehåller syntetisk testosteron, som kontinuerligt släpps ut i kroppen för att höja testosteronnivåerna och främja högre naturlig hormonproduktion. Parenteral behandling innebär att injicera testosteron direkt i kroppen. Med konsekvent behandling för gynekomasti tenderar brösten att krympa gradvis under flera månader eller år.

Om östrogenhalten är högre än vanligt, innebär behandling för gynekomasti vanligen dagliga orala mediciner för att hjälpa till att reglera hormonet. Clomiphene är ett läkemedel som ökar gonadotropinproduktionen i hypofysen, hormoner som hjälper till att stabilisera östrogenhalterna. Tamoxifen fungerar som en östrogenantagonist, vilket hindrar hormon från att stimulera bröstvävnadstillväxten. Dessa läkemedel har visat sig vara mycket effektiva för att lindra problem på så lite som tre månader hos de flesta patienter.

När mediciner är otillräckliga kan kirurgisk behandling för gynekomasti övervägas. Reduktion mammoplasti, som vanligtvis utförs av en plastikkirurg, innebär fysiskt uttag av överskott av bröstvävnad. Fettsugning är ett annat alternativ om höga halter av fettvävnad finns i bröstet. Det är möjligt för brösten att börja odla igen efter sådana procedurer, men de flesta patienter upplever inte varaktiga problem. Ibland väljer en kirurg att utföra en mastektomi för att ta bort en eller båda brösten helt och förhindra att tillståndet återkommer.