Vad är den vanligaste dyslipidemibehandlingen?

Dyslipidemi refererar till onormalt höga nivåer av kolesterol och triglycerider i blodflödet och blodkärlen. Villkoren är ofta en föregångare till allvarliga hjärt-och kärlsjukdomar, inklusive ateroskleros, stroke och hjärtstillestånd. Dyslipidemi behandling beror i hög grad på patientens ålder, övergripande hälsa, specifika symtom och sannolikheten för progression mot hjärtsjukdom. Den vanligaste dyslipidemibehandlingen är emellertid en noggrant reglerad behandling av kost och motion. Mer allvarliga tillstånd kan kräva en kombination av motion, medicinering och operation för att förhindra livshotande komplikationer.

När en patient först diagnostiseras med tillståndet, kommer hans eller hennes läkare att förklara behandlingsalternativen fullt ut. I de flesta fall kan kolesterol och triglyceridnivåer minskas utan medicinsk ingrepp genom att förändra livsstil. Kost och motion är överlägset de viktigaste delarna av dyslipidemi behandling, i kombination med att sluta röka och avstå från alkohol. När en patient har mild dyslipidemi kan hans eller hennes läkare helt enkelt föreslå allmänna kostråd och uppmuntra regelbunden aktivitet. Ett avancerat tillstånd kan kräva ett möte med en nutritionist för att utforma måltidsplaner och en strukturerad träningsrutin.

De flesta dietplaner för dyslipidemi medför att man äter lågt kolesterol, kalorier med lågt kaloriinnehåll, fettfria fettsyror. Söta och stekta livsmedel bör undvikas, och rött kött och mjölkprodukter bör konsumeras i måtta. Fisk, frukt, grönsaker och nötter är viktiga för en kolesterolsänkande diet. Dessutom förklarar vikten av att äta vissa typer av livsmedel, läkare och nutritionister hjälpa sina patienter att lära sig att äta mindre portioner och undvika begär.

Regelbunden motion kan hjälpa en patient att gå ner i vikt, stabilisera blodtrycket och förbättra hjärt- och lungfunktionen. Det är viktigt att följa läkarens instruktioner för att uppnå bästa resultat, och träningsrutiner kan anpassas för att möta en persons förmåga. De flesta patienter uppmanas att ta regelbundna promenader eller cykelturer om de är fysiskt kapabla. Träningskurser, Pilates, Yoga och Weightlifting kan också föreslås.

Kost och motion är inte alltid tillräckligt för att förhindra hälso komplikationer, dock. En läkare kan besluta att ordinera en daglig oral medicin som sänker triglycerider och kolesterol i blodet. Statiner är läkemedel som arbetar genom att hämma levernzymet som syntetiserar lipider och leder till feta buildups. En annan klass av droger, fibrer, används ofta i kombination med statiner för att höja nivåerna av högdensitetslipoproteiner eller bra kolesterol, vilket hjälper till att förhindra att fettsyror sitter fast vid artärväggarna. Genom att följa dyslipidemibehandlingsregimerna noggrant kan en person vanligtvis undvika kirurgi och allvarliga hälsoproblem.