vad är funktionen av äggledarna?

Äggledarna är en av huvudkomponenterna i det kvinnliga reproduktionssystemet, och de måste fungera ordentligt för att säkerställa fertilitet. Varje sida av livmodern har ett äggledarrör som sträcker sig från det som når till äggstocken på motsvarande sida. Fallopierörens huvudfunktion är att fånga ägg som frigörs från äggstockarna varje månad under ägglossningen och styra dem i livmodern.

En äggstockar släpper ut ett ägg varje månad i en hälsosam, ägglossande kvinna. När ägget kommer ut ur äggstocken, drar små hårliknande fibrer på ändarna av äggledarna ägget inuti röret. Insidan av rören är också fodrad med dessa små fibrer, och de rör sig och vibrerar snabbt för att dra ägget upp genom röret mot livmodern. Äggledarna håller ägget hälsosamt medan det väntar på befruktning. Cellerna inuti rörens foder hjälper till att hålla ägget rörligt och ge det näringsämnen tills det befruktas och når livmodern.

Ett ägg stannar inne i äggledaren i 24 till 36 timmar. Under denna tid är befruktning möjlig om spermier möter ägget. När ett ägg har befruktats rör rören ägget till livmodern eller livmodern så att den kan implantera sig i livmodern. Röret samverkar för att flytta ägget, en process som kan ta upp till en vecka.

Om ägget inte befruktas inom 24 till 36 timmar, dör det och sönderfaller i röret. Även om en kvinna bara är fruktbar för en dag eller lite längre efter att hon ägglossar, kan spermier leva inom äggledarna i flera dagar. Detta gör det möjligt för ett ägg att befrukas från spermier som förekom före ägglossningen.

Vissa kvinnor upplever medicinska problem som stör äggledarens funktion och andra delar av reproduktionssystemet. Rören kan vara skadade på grund av en bäckeninfektion, livmoderfibrer eller en ektopisk graviditet som uppträder i ett äggledarrör istället för i livmodern. Om rören är blockerade på grund av skador, kan ett ägg inte kunna röra sig genom dem i livmodern, vilket orsakar fertilitetsproblem. Kirurgi kan ofta korrigera dessa problem, men den fullständiga funktionen kan inte återställas. Kvinnor som genomgår operation på äggledarna har en högre risk för ektopiska graviditeter, och de kan välja in vitro fertilisering för att minimera denna risk.