Vad är funktionen av lymfocyter?

Den allmänna funktionen av lymfocyter och andra komponenter i immunsystemet är att känna igen och eliminera hot mot kroppen. För att detta system ska fungera effektivt måste lymfocyter skilja mellan normala celler och infekterade celler eller invasiva patogener. Var och en av de tre typerna av lymfocyter har denna förmåga. Vissa lymfocyter är en del av det generaliserade svaret hos det medfödda immunsystemet, och svarar snabbt på hot. Andra verkar mot specifika patogener eller infekterade celler och ingår i det adaptiva immunsvaret.

Naturliga mördarceller (NK-celler) spelar en viktig roll i det medfödda immunsystemet. När aktiverat är funktionen av lymfocyter av denna delmängd att identifiera och förstöra virusinfekterade celler och tumörceller. Genom att använda signaler som detekteras på patogeninfekterade celler som skiljer dem från normala celler kan NK-cellerna skilja mellan friska och infekterade celler. NK-celler släpper sedan ämnen som perforerar cellmembranet i den abnormala cellen. En gång perforerad, kommer andra molekyler som frigörs av NK-cellerna in och förstör cellen och virusen infekterar det.

Den primära funktionen av lymfocyter hos det medfödda immunsystemet är att ge ett omedelbart svar på virusinfarkt. Förutom denna funktion kan NK-celler också skilja celler som är cancerösa eller har infektioner orsakade av mikrober. NK-cellerna målar och förstör dessa celler på samma sätt som de eliminerar celler med virusinfektioner. Trots att platsen och processen för mognad av NK-celler inte är fullständigt förstådd, återfinns miljarder i blodet hos människor vid varje tillfälle.

Lymfocyter i det adaptiva immunsystemet är specifika för ett specifikt antigen – substanser som är främmande för kroppen. Lymfocyters funktion i denna sekundära försvarskrets är att identifiera patogener och toxiner som tidigare har uppstått. Under senare möten svarar dessa lymfocyter snabbt för att skydda kroppen från infektion. Det adaptiva immunsystemet innefattar B-lymfocyter, eller B-celler, och T-lymfocyter eller T-celler. Båda typerna produceras i benmärgen, men B-celler mognar där, medan T-celler migrerar till tymusen för att mogna.

B-celler fungerar till att till sist producera antikroppar specifika för ett antigen. Dessa antikroppar produceras i stora mängder, speciellt vid upprepad exponering för antigenet. T-celler kan vidare indelas i flera typer. Vissa leder till åtgärder från andra immunsystemceller, medan andra dödar celler infekterade med specifika patogener. Både B-celler och T-celler har kapacitet att komma ihåg antigener för ett starkare och snabbare svar när antigenet uppträder i framtiden.