vad är iliacartären?

Iliac arterien är en kollektiv term för de gemensamma, inre och yttre iliac arterierna som finns på båda sidor av bäckenet. En artär är ett blodkärl som transporterar blod bort från hjärtat, i motsats till en ven, som tar blod till hjärtat. Iliac arterien levererar oxygenerat blod till bäckens organ, ett område av kroppen som ligger nedanför och bakom buken och ovanför benen. Som parade strukturer finns dessa artärer på både höger och vänster sida av kroppen.

Vid ungefär höftnivån splittrar buken aorta i vänster och höger gemensamma iliacartärer, som reser sig bort från varandra inferolateralt eller nedåt och till sidorna. Abdominal aorta är en stor artär som sträcker sig in i buken från hjärtat. Platsen där den delas in i den gemensamma iliacartären kallas aortisk bifurcation. Detta befinner sig vid den fjärde ryggraden eller omkring nivån på iliackroppen. Iliac Crest är den övre toppen av ilium, det översta benet i höften.

De gemensamma iliac arterierna löper längs insidan av psoas muskler, parade muskler som rinner ner längs ryggraden och vinklar ut på nackens nivå för att ansluta sig till lårbenet. Sacrum är den smälta delen av ryggraden strax ovanför svansbenet och lårbenet är det stora benet i låret som förbinder med höftets acetabulum. Acetabulum är ett hölje som bildas av konvergen mellan höftens tre parade ben, ilium på toppen, ischium på nedre utsidan och pubis på nedre insidan.

Denna artär grenar sig till de yttre och inre artärerna längs bekkenbryggan vid nivån av sacroiliac joint, där ilium förenas med sakrummet. Bäckenet är den inre fälgen av bäckenbenen. Den inre artären går nedåt genom ett hål i bäckenet som kallas de större sciatic foramen, där det delar sig i främre och bakre grenar. Artären fortsätter att dela upp i mindre kärl som transporterar blod till ilium, ryggmuskler, inre reproduktionsorgan, yttre reproduktionsorgan på män, bäckenmuskler, musklerna och skinkan i skinkorna, höftledet, urinblåsan, ändtarmen, och matsmältningskanalen. Dess stora roll i att leverera syrerikt blod till bäckens organ gör de inre iliacartärerna de viktigaste artärerna i regionen.

Den yttre iliacartären går ner mot lårbenet i en diagonal bana som löper både fram och bak i kroppen. Det delas in i tre grenar: den sämre epigastriska artären, den djupa cirkulären iliacartären och lårbensartären. De första två artärerna levererar blod till hud och muskel i underlivet. Den femorala artären är ansvarig för det mesta av blodflödet till benen.