vad är labyrintit?

Labyrinterna, från en fysiologisk synvinkel, är kanaler i inre örat som tillåter passage av vätska. När dessa fungerar ordentligt påverkar de hur vi hör och ger oss också en balans av balans. Labyrintit är ett relativt vanligt tillstånd där labyrinterna i en eller båda öronen blivit inflammerade. Det märks oftast av att människor känner sig plötsligt yr eller illamående. Labyrintit är svår att behandla, eftersom orsaken inte alltid är uppenbar, och den kan bestå i några veckor till några månader.

Några kända orsaker till labyrintit inkluderar bakteriella och virusinfektioner, säsongsallergier, dekompressionssjukdom eller främmande ämnen som blockerar örat. När främmande ämnen är orsaken, eller till och med en vaxplugg som bildas av örat, är detta vanligtvis lättbehandlat och avlägsnat. När bakteriell infektion är orsaken kan den behandlas med antibiotika.

Nylig medicinsk litteratur föreslår att den virusgrupp som sannolikt kommer att orsaka labyrintit är Herpes-gruppen. Detta inkluderar många virus, inte bara de som överförs sexuellt. Labyrintit kan inträffa efter en lång andningsinfektion. När labyrintit är av viralt ursprung kan det vara svårare att behandla. Det finns ofta inga andra symtom vid sidan av yrsel, illamående och oförmåga att balansera. Virus är också anmärkningsvärt utmanande att behandla, för att de inte svarar på antibiotika. I dessa fall behandlas labyrintit av okänt ursprung vanligen genom att behandla symtomen.

Förstört balans kan skapa i många former av illamående eller “sjukdom i havet”. Den vanligaste medicinen som rekommenderas för att minska illamående är överproduktet meclizine. Detta rekommenderas också för personer som får bil sjuk eller seasick, och det verkar ganska effektivt. Nackdelen med meclizin är att det ofta gör att människor känner sig trötta eller sömniga, och att driva eller betjäna maskiner kan inte vara tillrådligt.

I vissa människor kan labyrintit kvarstå i flera månader, särskilt när det är av allergiskt ursprung. Det har också indikerats vid inducering av panik hos vissa människor och har varit relaterad till ångestsyndrom och depression. En ständig känsla av att vara obalanserad kan ha en mycket disorienting påverkan på mentala processer och känsla av mental välbefinnande.

Ibland har människor så svår panik från labyrintit att de kan kräva mild anti-ångestmedicin som lugnande medel, eller antidepressiva medel som Prozac® och Zoloft®. Behandling med lugnande medel är tveksamt när labyrintit fortsätter, eftersom de flesta lugnande medel är mycket beroendeframkallande. De kan ytterligare ge en känsla av sömnighet om anti-illamående symptom adresseras med meclizin eller andra antihistaminer.

Trots att det ibland är ett långvarigt tillstånd påverkas de flesta människor med labyrintit endast en kort tid. De flesta fall kommer att lösa om cirka sex veckor och leder inte till komplikationer. Det är en bra idé att se en läkare om du plötsligt har yrsel och illamående eftersom detta kan indikera ett antal andra tillstånd.