vad är surrogat?

Surrogacy är ett arrangemang mellan en kvinna och ett par eller en person att bära och leverera en bebis. Det är en kontroversiell process som inte är laglig i alla stater. Den surrogatmamma är också känd som en gestationsbärare. I många fall är processen en dyr, tidskrävande och känslomässig. Kvinnor eller par som väljer den här vägen gör det ofta eftersom de inte kan bli gravida på grund av ett missat eller onormalt livmoder, har upplevt flera graviditetsförluster eller har haft flera in vitro-befruktningsförsök som misslyckats. Fördelen med gestationsmetoden för föräldrarna är att embryot skapas från kvinnans ägg och människans sperma, så det är biologiskt deras.

Surrogacy arrangemanget görs ibland genom en byrå och andra gånger kontrakteras privat. När du letar efter en kvinna att bära sitt barn kan ett par använda Internet, kontakta en byrå eller ett nätverk via vänner och familj. Arrangemang görs ibland mellan främlingar som aldrig träffas eller mellan personer som bara möts tillfälligt genom processen. Ett arrangemang kan också involvera personer vars liv blir sammanflätade under processen, och även de som är familjemedlemmar eller vänner innan de går in i en surrogatordning.

Vid gestational surrogacy implanteras embryot i kvinnan genom in vitro fertilisering. Kvinnan bär barnet till termen, ger sedan upp barnet och tecknar över föräldrans rättigheter vid födseln. Vanligtvis betalar paret advokatsalar, eventuella byråavgifter och en avgift till transportören. Om transportören inte har sjukförsäkring som täcker prenatal vård och leverans, skulle paret troligtvis betala dessa kostnader också.

Nackdelar med surrogacy inkluderar möjligheten att transportören kommer att ändra sig om att ge upp rättigheterna efter födseln. Vissa par oroar sig också för juridiska frågor. Det kan också finnas skillnader mellan paret och transportören om medicinska, näringsrika eller testproblem.

Framgångsgraden för surrogacy kan inte bestämmas eftersom den är beroende av många faktorer. Den första framgångsrika gestational surrogacyen ägde rum 1985. Andra former av denna process har funnits sedan bibliska tider.

Frågan var mycket publicerad när “Baby M” domstolsfallet presenterades i New Jersey i mitten av 1980-talet. I detta förvaringsfall uppgav surrogatmamman att hon inte kunde uppfylla sitt kontrakt och vända om det barn som hon bar till de avsedda föräldrarna. Inledningsvis bestämde domstolen för de avsedda föräldrarna och gav dem vårdnad. Senare återvunnde bärarmoden några föräldra rättigheter och beviljades föräldrabesök.