varför är det dåligt att äta för mycket fett?

Många människor, inklusive många experter, tror att äta för mycket fett är dåligt för en persons hälsa. Fett är dock mer komplext än det. Den typ av fett en person äter är viktigt att överväga.

Det finns en mängd olika fettkällor tillgängliga, allt från fetter som finns direkt i livsmedel som mejeriprodukter, kött, fisk, ägg, nötter och vissa grönsaker, till fetter vi lägger till livsmedel som olja härrörande från nötter, oliver och olika frön. Typiskt talas tre typer av fett om: mättad, enkelomättad och fleromättad. En annan grupp som måste övervägas är transfetter, fetter som tenderar att hålla fast vid rumstemperatur, vilket inkluderar vissa vegetabiliska oljor, särskilt de som har hydrerats.

För att kunna överväga huruvida en person äter för mycket fett måste han veta vilka typer han äter, vilket innebär att man läser etiketter och är medveten om sina matval. Man bör också tänka på vad som utgör “för mycket”, eftersom det kan hjälpa till att informera matval. Att äta för lite fett kan vara nästan lika skadligt för kroppen som för mycket fett. Således är det viktigt att ha ett mål.

Traditionellt har de flesta dietister, läkare och hälsobyråer rekommenderat att inte mer än 30% av en persons dagliga kalorier kommer från fett. Ännu viktigare är att endast små mängder av daglig kaloriintag ska bestå av mättat fett. Transfetter, olja till vilken väte tillsätts bör hållas till ett minimumsintag eftersom det inte är hälsosamt och har litet att erbjuda i vägen för näringsmässiga fördelar. Det betyder inte att en person inte ibland kan njuta av en liten del av dessa “dåliga” fetter, men att välja bättre fetter, som de som är omättade, är ett hälsosammare val.

Många experter tror att när en person äter för mycket “dåligt” fett öppnar han sig för ett antal tillstånd och sjukdomar. En som är viktigast är fetma. Det växande antalet amerikaner som är överviktiga och graden av fetma i barn har blivit alltmer oroande. Att vara överviktig kan förkorta livslängden, öka risken för tillstånd som diabetes och öka risken för vissa former av cancer.

Att för mycket mättat fett kan inte bara orsaka viktökning, men kan också ha en negativ effekt på dina artärer. Mättad fettförbrukning ökar “dåligt” kolesterol, vilket i sin tur skapar plackuppbyggnad i artärer. Detta kan leda till en rad hjärtproblem som blockerade ventiler som kräver bypassoperation och blodproppar i förtunnade artärer, vilket kan resultera i stroke. Transfett har visat sig korrelera till högre risk för cancer, särskilt vissa cancerformer som fortfarande är svåra att behandla, såsom bröstcancer. Högt blodtryck är också ett problem.

Det betyder inte att människor borde äta inget fett. Vissa vitaminer är fettlösliga, och människor som har fet mat dieter finner att de kan förlora mindre vikt. Det är helt enkelt viktigt att inte gå överbord och försöka att äta “bra” fetter, de som är omättade och fleromättade. Följ din läkare, nutritionist eller regeringens riktlinjer för hälsosam kost.